Kriget sänker EU-prognos

Av:  Wiktor Nummelin/TT

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni tvingas skriva ner årets tillväxtsprognos. Arkivfoto.
EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni tvingas skriva ner årets tillväxtsprognos. Arkivfoto.

Ukrainarna lider tungt under kriget – men även ekonomin tar stryk. EU-kommissionen tvingas till en rejäl sänkning av årets prognos.

Tillväxten i EU beräknas nu till 2,7 procent för år 2022, jämfört med en väntad uppgång på 4 procent så sent som i vintras.

Orsaken är givetvis Rysslands krig i Ukraina och de stora konsekvenser som det fått på inte minst energiområdet.

”Rysslands invasion av Ukraina orsakar obeskrivligt lidande och förstörelse, men tynger också EU:s ekonomiska återhämtning. Kriget har lett till en uppgång för energipriserna och ytterligare störningar i leveranskedjorna så att inflationen nu blir fortsatt hög under en längre tid”, konstaterar EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni i ett pressmeddelande.

Inflationen i EU väntas nu ligga på 6,8 procent i år och sedan falla till 3,2 procent år 2023. Samtidigt väntas dock arbetslösheten fortsatt minska, till 6,7 procent i år och 6,5 procent nästa år.

För Sverige räknar EU-kommissionen med en tillväxt i år på 2,3 procent, följt av 1,4 procent 2023. Inflationen beräknas till 5,3 procent i år och arbetslösheten till 7,8.

Störst tillväxt i EU i år beräknas för Portugal med 5,8 procent, följt av Irland på 5,4. I botten ligger Estland på 1 procent, strax före Finland och Tyskland på 1,6 procent.

Inflationsmässigt är läget klart värst i östra Europa, där Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien och Bulgarien alla i år väntas landa på inflationssiffror över 10 procent.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu