Vännerna fast på Arlanda: ”Väldigt besvikna”

Drabbade av pilotstrejken – inga besked från resebyrån

Pilotstrejken är ett faktum.

Redan nu påverkas SAS-resenärer på Arlanda.

– Det är jävligt fel, säger Midia Ismail, 20, vars flyg till Grekland är inställt.

De tre vännerna Midia Ismail, Ellen Friberg och Thelma Thörnblom, 20, hade sparat länge för att gemensamt kunna åka på semester till den grekiska ön Kreta.

Nu kommer de inte iväg. Efter fyra timmars resa från Västervik fick de väl på plats på Arlanda reda på att deras flyg är strejkdrabbat.

– Vi är väldigt besvikna. Vi ville verkligen åka iväg men nu blir det inte så, säger Thelma Thörnblom.

”Obehaglig överraskning”

Strejken, som inleddes strax efter klockan 12 på måndagen, väntas drabba upp till 30 000 passagerare per dag.

– Det kommer som en obehaglig överraskning för den mängd resenärer som inte minst nu har flugit charter med SAS och förväntar sig att bli hämtade hem under veckan, säger Jan Ohlsson, oberoende flyganalytiker.

Vännerna Ellen Friberg, 20, Midia ismail , 20 och Thelma Thörnblom, 20 är kvar på Arlanda sedan deras flyg till Kreta ställts in.
Vännerna Ellen Friberg, 20, Midia ismail , 20 och Thelma Thörnblom, 20 är kvar på Arlanda sedan deras flyg till Kreta ställts in.

22-åriga Gina skulle även hon åka till Grekland tillsammans med sina vänner. De hade planerat sin resa i två år, och bokade i maj. 

– Det är jättejobbigt, speciellt när vi planerat så här länge. Många blev frustrerade. Nu gör vi allt vi kan för att hitta ett nytt flyg. 

Kände ni till att strejken var på gång?

– I maj visste vi inte någonting. Men i juni fick vi ett mejl av vår resebyrå om att det kan bli strejk och att det skulle kunna påverka vårt flyg. 

De tre vännerna från Västervik hade pusslat i sina scheman för att hitta ett datum som passade alla för den gemensamma resan. Efter att deras flygning ställts in är trion nu kritiska till situationen.

– De borde ha kunnat komma fram till en lösning. Man vill ju förhindra en sån här strejk, säger Ellen Friberg.

– Det är jävligt fel, det drabbar ju många, säger Midia Ismail.

Redan nu har avgångar ställts in efter att 900 SAS-piloter gått ut i strejk.
Redan nu har avgångar ställts in efter att 900 SAS-piloter gått ut i strejk.

Inget besked från resebyrån

Hittills har de inte fått något besked om vad som händer med deras biljetter. Informationen från SAS har varit knapphändig, som i stället hänvisar till resebyrån som de har bokat igenom.

– Vi måste kontakta vår resebyrå, men det är väldigt svårt i och med att det är många som ringer, säger Thelma Thörnblom.

Vad tror ni, blir det något resa i dag?

– Det tror jag inte. Inte i dag i alla fall, säger Ellen Friberg.

Aftonbladet har sökt SAS.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN