Stabil bomarknad – men skakig höst väntar

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadspriserna ser ut att sakta ticka uppåt igen, enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror.
Men till hösten kan kurvorna vända nedåt igen, när fler nybyggda bostäder kommer ut till försäljning.

– Det kan spilla över på andrahandsmarknaden, säger Michael Grahn på Danske Bank.

Under juni var priserna på bostadsrätter oförändrade på riksnivå och i Stockholm. I Göteborg och Malmö steg de med 1 procent. Villapriserna i landet ökade lika mycket.

– Det börjar att ticka upp från en lägre nivå. En del mäklare jag pratat med säger samma sak. Det är inte samma stiltje längre, utan köpare och säljare börjar hitta varandra, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Ryckig vår

Våren har varit ryckig på bostadsmarknaden. Innan det skärpta amorteringskravet trädde i kraft 1 mars gjordes rekordmånga bostadsaffärer. Därefter sjönk utbudet kraftigt. Nu har dock volymerna börjat nå mer normala nivåer igen.

Frågan är vad som händer i höst, då en ny våg av nyproducerade bostäder trycks ut på marknaden. Byggbolagen har redan sänkt sina priser. Enligt Booli är snittpriset per kvadratmeter på en nyproducerad Stockholmslägenhet som publicerats under våren 70 400 kronor – en sänkning från 76 300 kronor förra året.

”Bredare prisfall”

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, tror inte att det är tillräckligt.

– Antagligen kommer man att sänka priserna ytterligare under hösten. Det kan spilla över på andrahandsmarknaden, och leda till bredare prisfall i någon mening, säger han.

Hans Flink är delvis inne på samma linje:

– Nyproduktionen kan bli svårsåld. Jag gissar att byggherrarna kommer att hitta på olika saker för att få iväg lägenheterna, till exempel genom att locka med fria avgifter i ett halvår eller mer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Svensk Mäklarstatistik
Tips för dig som ska köpa eller sälja bostad 00:29
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI