Nytt förslag om amorteringskrav inom ett par veckor

MIN EKONOMI

Inom ett par veckor presenterar Finansinspektionen ett nytt förslag om tuffare amorteringskrav.

De nya reglerna kan sedan börja gälla någon gång under sommaren.

Befintliga lån kommer dock inte att påverkas.

Det var i mitten av november som Finansinspektionen presenterade ett första förslag om att nya bolån ska amorteras ner till 50 procents belåningsgrad.

Lånen ska enligt de nya reglerna amorteras med minst två procent varje år till 70 procents belåningsgrad. Därefter ska minst en procent amorteras årligen tills lånet är nere på 50 procent.

Styrelsen tar beslut

Sedan i höstas har Finansinspektionen jobbat vidare med detaljer i förslaget och inom ett par veckor ska en mer genomarbetad version presenteras, bekräftar myndigheten för Aftonbladet.

– Då kommer vi att presentera ett förslag som sedan går ut på remiss, så att vi kan få in olika synpunkter, säger pressekreterare Karin Boman Röding.

Därefter ska ett slutgiltigt förslag presenteras för Finansinspektionens styrelse, som tar det sista beslutet.

– Man kan tänka sig att de nya reglerna träder i kraft någon gång under sommaren, säger Karin Boman Röding.

Större buffert

Redan nu är det dock klart att de nya amorteringsreglerna bara kommer att gälla för nya lån. Bolånetagare som i dag har amorteringsfrihet kommer alltså att kunna fortsätta att ha det så länge de inte köper en ny bostad.

Karin Boman Röding säger att Finansinspektionen vill se en starkare amorteringskultur i Sverige.

– Vi vill att bolånetagare ska få en större buffert. Det är viktigt om något oförutsett händer och ökar motståndskraften i det finansiella systemet.

ARTIKELN HANDLAR OM