Här är deras bästa tips i år

Av: 

Thomas Sandberg

Minimedia

Privatekonomi

Experterna guidar dig rätt

Håkan Johansson, Petter Fogelqvist, Petter Brunnberg.
Håkan Johansson, Petter Fogelqvist, Petter Brunnberg.

Över 20 000 har anmält sig till Swedbanks och Sparbankernas fondmästerskap.

Har du fortfarande inte bestämt dig för vilka fonder du ska välja?

Här får du en sista minuten-hjälp av tre pålästa experter.

1. Vilken strategi skulle du välja i fondmästerskapen?

PB: När det inte är 100 000 ”riktiga” kronor som man satsar i tävlingen känns det givet att ha en betydligt hägre risk än annars. Vem som helst kan vinna tävlingen och jag skulle ha satsat allt på ett kort. Det innebär också att man bör välja så få antal fonder som möjligt, det vill säga tre stycken.

HJ: Jag har tre stycken ideér för tävlingen. 1. Skapa en stor övervikt med 80 procent för antingen aktier eller räntor. Jag rekommenderar sedan att man byter ganska aktivt däremellan, minst tre fyra gånger under året. När man sedan sett en relativ utveckling på tio procent bör man vikta om. Är man till exempel överviktig åt räntehållet och börsen faller tio procent bör man vikta om till aktiefonder. 2. Ta reda på vad den allmänna uppfattningen är och gör sedan tvärtom. Lyssna dig om omkring och kör sedan på din egen linje. 3. Om du väljer att följa en expert så välj en och var konsekvent. Utvärdera sedan efter tre månader och har personen då haft rätt så fortsätt att följa hans råd. Gör sedan om samma sak igen efter tre månader, har han fel då så byt till en annan expert.

PF: Att vara aktiv och att man verkligen avsätter lite tid för tävlingen kommer att vara viktigt.

2. Vilka är vinnarfonderna i år?

PB: Jag tror att vissa råvaror har mycket att ge den bästa avkastningen. Olja är en jättechansning som borde passa den här tävlingen bra och sedan kan man krydda med lite fonder som investerar i Latinamerika.

HJ: Småbolagsfonder, Råvarufonder, Growthfonder och Japanfonder har jag rekommenderat tidigare och det står jag fast vid.

PF: Ryssland är intressant nu med valet och allting. Det finns stor potential i landet. Asien har haft en lite tuffare tid, men nu gäller det att vara med när det vänder.

3. Om du vann en miljon kronor. Hur skulle du förvalta pengarna?

PB: Själv skulle jag behöva lägga en hel del pengar på ombyggnaden av min lägenhet. Det som blir över lägger jag på aktier och fonder. Bland annat de som jag rekommenderat tidigare.

HJ: Jag tycker man ska unna sig själv något skoj. Sedan tycker jag man ska man spara för något nyttigt för sig själv längre fram. Det är också läge att ge bort presenter till vänner och föräldrar och skänka bort en del till välgörenhet.

PF: Efter att jag vann ifjol förändrade jag inte mycket utan jag trivs att leva sparsamt.

Satsa 100 kronor – vinn 1 miljon
Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi