Nu minskar jobben

avJohanna Melén

MIN EKONOMI

Aftonbladet:se har tagit fram siffrorna – bransch för bransch

Nu slår arbetslösheten mot nästan alla branscher.

För handelns del har andelen varsel ökat med mer än det tredubbla på ett år.

– Det oroar eftersom många av våra medlemmar har lämnat a-kassan, säger Susanna Gideonsson, första vice ordförande i Handelsanställdas förbund.

Varslen blir fler, arbetslösheten stiger och efterfrågan på arbetskraft minskar. Hur drabbar det dig?

Aftonbladet.se har tagit del av Arbetsförmedlingens augustisiffror, bransch för bransch, och jämfört dem med förra årets siffror. Genomgången visar att andelen nyanmälda platser har minskat inom nästan alla branscher. Totalt handlar det om en nedgång på 37 procent på ett år. Antalet personer som har varslats om uppsägning går åt motsatt håll. Den siffran har ökat för i stort sett alla typer av jobb.

Står utan försäkring

Och det är långt i från bara exportberoende branscher som bilindustrin som drabbas. Även landets handelsanställda tillhör förlorarna.

– Det här drabbar framförallt de som har tvingats ut ur a-kassan. Många som är deltidsanställda har inte ekonomi att betala. Blir de arbetslösa står de utan försäkring. Det är oroande, säger Susanna Gideonsson, första vice ordförande i Handelsanställdas förbund.

I augusti förra året anmäldes drygt 8 800 nya platser inom parti- och detaljhandeln till Arbetsförmedlingen. I år hade andelen minskat till drygt 4 000 nyanmälda platser. En minskning med 55 procent. Samtidigt ökade antalet varsel från 156 förra året till 548 i år.

Fortfarande låga siffror

Handels tillhör också de förbund som har tappat många medlemmar sedan regeringen höjde avgiften till a-kassan. Från december 2006 till augusti i år lämnade nära 27 000 personer inom Handels a-kassan.

– Det är aldrig roligt att förlora jobbet. Men det blir än värre om man inte får någon som helst ersättning, säger Susanna Gideonsson.

Samtidigt menar hon att arbetslösheten för hennes medlemmar fortfarande är låg. Detsamma säger Håkan Gustavsson på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

– I en historisk jämförelse går vi mot mer normala nivåer. Samtidigt är tendensen tydlig och klar. Antalet nya jobb har toppat. Nu räknar vi med högre arbetslöshet i år och nästa år, säger Håkan Gustavsson.

Är du orolig? Berätta för oss!

Är du orolig för ditt jobb? Hur förberedd är du ifall du skulle drabbas av ett varsel? Berätta för oss hur du känner. Skriv din berättelse i kommentarerna som ligger i samband med denna artikel. Artikelkommentarerna hittar du under artikeln, i den vita lådan.

För att skriva krävs ett medlemskap i Aftonbladet Snack. Det är gratis och du registrerar dig här.

ARTIKELN HANDLAR OM