32 storföretag i kronofogdens register

MIN EKONOMI

Bolagen struntar i att betala skatt

Många stora företag struntar i att betala sina räkningar.

Av 62 granskade bolag har hälften förekommit i kronofogdens register det senaste året.

Största syndabocken är Securitas.

En granskning som SvD Näringsliv gjort visar att 18 av 28 företag bland de mest omsatta på börsens a-lista finns i kronofogdens register.

Av 62 företag som granskats totalt har hälften haft ärenden hos kronofogden under det senaste året. Tillsammans hade de samlat på sig 470 ärenden i registren. Den som hade allra flest var Securitas Bevakning AB med 125 ärenden. Läkemedelsföretaget Pharmacia och telekomjätten Ericsson kom inte långt efter, med 91 respektive 56 ärenden.

"Belastar oss"

Securitas är inte speciellt bekymrat över förstaplatsen. Förklaringen är p-böter, enligt företaget. Securitas har 14 000 bilar i trafik dygnet runt som samlar på sig dryga böter.

Om föraren underlåter att betala går ärendet vidare till kronofogden. Först då betalar bolaget och drar summan från förarens lön.

- Men det blir ändå en anmärkning hos Upplysningscentralen och det belastar oss i vissa upphandlingar och dylikt. Därför för vi en dialog om detta, säger Åke Andersson, informationsansvarig hos Securitas Sverige till SvD.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM