"Ericssonaktien är som en lottsedel"

MIN EKONOMI

Efter Ericssons oväntat svaga kvartalsrapport föll aktien med 8 procent på några få timmar på Stockholmsbörsen.

Och enligt Mats Wester, chefredaktör på tidningen Sparöversikt, är Ericssonaktien idag en högriskaktie.

- Den har karaktären av en lottsedel, säger han.

- Den som har Ericsson som enda aktie bör inte köpa fler aktier utan istället satsa på en fond eller sprida sitt innehav, säger Mats Wester och fortsätter;

- Kursen kommer att gå både upp och ner i framtiden.

Till de som redan har Ericssonaktier ger han rådet att vänta med att sälja.

- Jag tycker gott att man kan behålla de Ericssonaktier man har. Risken för att bolaget går i konkurs är liten i mina ögon.

Fundera över bolagets framtid

Mats Wester uppmanar alla som funderar på att investera i Ericsson-aktier att själva fundera på vilken framtid företaget kan ha.

- Det man måste fundera på är om man vill ha en mobil till annat än att prata i. Vill man skicka mejl och ta bilder med telefonen så tror man antagligen på en framgång för den tredje generationens mobiler, och därmed också för Ericsson. Tror man inte det så bör man inte köpa aktien, säger han.

Ägs av en miljon svenskar

Över en miljon svenskar äger Ericssonaktier, räknas innehaven i fonderna in har omkring hälften av Sveriges befolkning Ericsson i sin portfölj.

Eftersom värdet på Ericssonaktien gått ner så pass mycket har aktiens andel i många fonder minskat den senaste tiden. Detta trots att många fondförvaltare köpte på sig fler aktier i bolaget under föregående år.

Läs mer om Ericsson

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM