Nu hotar hotellstrejk

MIN EKONOMI

Strandade förhandlingar mellan Sveriges hotell- och restaurangföretagare och hotellfacket

En konflikt i hotell- och restaurangbranschen rycker närmare.

Lön och anställningsformer är källan till bråket.

Hotell- och restaurangfacket (HRF) strandade på måndagen förhandlingarna med Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR), som nu anar ett snart strejkvarsel.

Anställningsform stöttesten

Det är framför allt kring två frågor som parterna inte kan komma överens: löneökningarnas storlek och anställningsformer.

"Anställningsformen är en av de mest prioriterade frågorna för oss i årets avtalsrörelse. Det finns inom branschen gott om företag som utnyttjar sin personal genom att bara ge dem dag-till-dag-anställningar utan att någonsin erbjuda dem riktiga anställningar", skriver HRF:s ordförande Ella Niia i ett pressmeddelande.

Kräver en tusenlapp mer

Facket kräver 1 029 kronor mer i månaden över två år. Alldeles för dyrt, tycker SHR:

"Vi har haft höga lönelyft i föregående avtalsrörelser, vilket pressat företagen och deras möjlighet att utvecklas och skapa lönsamhet. Under 2009 hade de anställda en reallöneökning på 5 procent samtidigt som företag gick på knäna", skriver SHR:s vd Mats Hulth.

Hotell- och restaurangfacket (HRF) varslar om konflikt på 19 hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Om facket inte kommer överens med arbetsgivarparten SHR träder varslet i kraft den 17 maj.

Varslet berör exempelvis Gothia Towers och Svenska Mässan i Göteborg, Sheraton och Gröna Lund i Stockholm och en rad Scandic-hotell i samtliga tre städer.

Då gick det desto mer smärtfritt till i tågbranschen. Utan medling eller varsel fick tågpersonal och andra anställda inom spårtrafiken ett nytt löneavtal natten till måndag. Överenskommelsen följer i stort övriga avtal på arbetsmarknaden och ger 3,5 procent under två år.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM