Bopriserna faller

Publicerad:
Uppdaterad:

”Prisförändringarna har varit ytterst små”

Bostadspriserna vände nedåt på stora delar av bostadsmarknaden i mars.

Det handlar främst om bostadsrätter i de centrala delarna av storstäderna.

Men även villorna i Göteborg och Malmö blev billigare.

De rekordlåga räntorna och bostadsbristen innebar att bostadspriserna lyfte rejält under 2009. Uppgången fortsatte i januari och februari i år med prislyft på 2 procent för bostadsrätterna och 3 procent för villorna i riket.

Men i mars föll bostadsrättspriserna i de centrala delarna av Stockholm med 1 procent och i Göteborg och Malmö handlar det om prisnedgångar på 2 respektive 3 procent, visar statistik från Mäklarstatistik.

Däremot steg bostadsrättspriserna i Stockholms och Göteborgs förorter med 1 procent, vilket innebär rekordhöga nivåer.

Inget trendbrott

Villapriserna föll i Göteborg och Malmö med 1 respektive 2 procent, men steg med 1 procent i Stockholm.

Peeter Pütsep hos Svensk Fastighetsförmedling anser inte att det handlar om något trendbrott och hävdar att priserna är stabila.

– Prisförändringarna har varit ytterst små, vilket pekar mot en stabil bostadsmarknad. Det handlar nu om en enskild månad och det kan handla om en tillfällig avmattning efter prisuppgångar under en lång period, säger Peeter Pütsep.

– Nu har villamarknaden börjat komma i gång efter den kalla vintern så här finns det ett uppdämt behov.

Han tror inte på några större prisförändringar för varken bostadsrätter och villor de närmaste månaderna.

Hänger på framtidstron

– Avgörande för den fortsatt prisutvecklingen är hushållens framtidstro. Tilltron till en förbättrad konjunktur verkar överväga i nuläget.

Finaninsinspektionen presenterar inom kort ett förslag på tak för belåningsgraden för nya bostadslån på 75–90 procent av marknadsvärdet.

– Det kan vara negativt för vissa låntagare som kan tvingas söka dyr finansiering på annat håll än hos bankerna. Jag tror att Finansinspektionen kommer att föreslå 90 procent, säger Peeter Pütsep.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN