Så ska de göra om Saab

avRobert Collin, Erik Nises, Eva Buskas, Kerstin Danielson, Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska superbiltillverkaren vill ta över krisföretaget

ÄNGELHOLM/TROLLHÄTTAN. En liten lyxbilstillverkare väntas ta över Saab.

Redan för en månad sedan antydde ägaren Bård Eker att Saab måste bantas:

– På Koenigsegg är vi tio man som utvecklar världens snabbaste bil.

Christian von Koenigsegg.

De senaste veckorna har bilbranschen surrat av rykten om att svenska Koenigsegg är en av intressenterna till Saab Automobil.

Få har dock på allvar trott att den lilla sportbilstillverkaren från Ängelholm är ett realistiskt alternativ som ny Saabägare.

Men i går avslöjade SVT att Koenigsegg är den enda intressenten som är kvar och att man redan undertecknat en avsiktsförklaring om att köpa Saab. Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer GM att tillkännage köparen på måndag eller tisdag.

Norsk finansiär

Jesko von Koenigsegg, senior advisor på Koenigsegg Automotive, tror att affären kan bli klar inom kort:

– Innan det här är spikat och klart kan det ta ett par veckor. Jag brukar säga att ingenting är klart innan pengarna är på banken, säger han.

Kommer Saab att bli en sportbil nu?

– Om det blir klart, vilket vi inte vet ännu, ska Koenigseggs varumärke och sportbilskänsla i någon mån flyttas över till Saab. Det ligger i affärsidén. Då kanske Saab kan bli den bil den redan hade varit, om den inte hade haft en så stor internationell ägare.

Tillverkar 20 bilar per år

Men Koenigsegg blir inte ensam ägare till Saab. Enligt en källa på Saab finns ytterligare två finansiärer – dels den norske affärsmannen Bård Eker och Eker Group, som är storägare i Koenigsegg, och dels en mycket stor amerikansk finansiär.

– Bedöm inte Koenigsegg efter produktionen i Ängelholm på 20 supersportbilar om året. De har stora finansiärer bakom sig, säger källan till Aftonbladet.

Snabb affär

I går gav också regeringen Riksgälden klartecken att, så fort affären är klar, påbörja förhandlingar med Saab, den nye ägaren och Europeiska investeringsbanken om hur de statliga lånegarantierna ska se ut.

Aftonbladet har utan framgång försökt nå grundaren och vd:n Christian von Koenigsegg, 36. Han har inte varit på företaget sedan i måndags.

– Han är på resande fot, säger hans fru och företagets informationschef, Halldora von Koenigsegg.

På Saab i Trollhättan förnekar både fack och arbetsgivare att Koenigsegg tar över Saab. Informationsdirektören Eric Geers tillbakavisar också SVT:s uppgifter om att en avsiktsförklaring är undertecknad.

– Men det kan komma väldigt snabbt, säger han.

Stora förändringar

Skulle Koenigsegg och Eker Group bli Saabägare, väntar sannolikt stora förändringar i Trollhättan.

– Det finns inget som drivs mindre effektivt än en bilfabrik i dag. Saab har 1 200 ingenjörer och frågar du chefen varför, får du svaret att det står i läroboken att det bör vara minst 600. På Koenigsegg är vi tio man som utvecklar världens snabbaste bil, sa Bård Eker till norska E24 för en månad sedan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM