Olagligt ta betalt för utebliven städning

MIN EKONOMI

Många bostadsrättsföreningar bryter mot reglerna

Foto: Bostadsrättsföreningen kan inte tvinga sina medlemmar att hjälpa till med vårstädningen.

Nu är det dags.

Bostadsföreningens rabatter och gator ska städas inför sommaren.

Men du kan komma undan vårstädningen – utan att behöva betala en straffavgift.

Den årliga vårstädningen som de flesta bostadsföreningar och samfällighetsföreningar arrangerar inför sommaren väcker blandade känslor. En del har väntat länge och står redo med krattor och spadar när det är dags. Andra känner bara ångest över att städa med grannarna, drar ner persiennerna, smyger runt i sin bostad och låtsas inte vara hemma när det är dags.

"Kan inte tvinga medlemmarna"

Många föreningar försöker komma åt smitarna genom att införa straffavgifter för dem som inte ställer upp för sina grannar. Men det är inte tillåtet.

– Bostadsrättsföreningen kan inte tvinga medlemmar att delta på städdagar eller kräva ersättning av dem som inte vill hjälpa till. Däremot kan föreningen bevilja nedsättning av årsavgiften motsvarande medlemmarnas arbetsinsats på en städdag, men det kräver lite eftertanke, eftersom det kan få både skattemässiga och arbetsrättsliga konsekvenser, säger Monika Jukic, juridisk expert vid SBC, Sveriges bostadsrättscentrum, till Dagens Nyheter.

Påverkar grannsämjan

Hennes tips är att föreningen istället i god tid informerar om städdagen och övertygar medlemmarna om nyttan att vara med. Man kan också bjuda på mat och dryck – men inte betala medlemmarna.

– Då kan det om olyckan skulle vara framme, också bli komplikationer med arbetsgivaransvar, säger Anders Österlund, chef för tekniks förvaltning på SBC till DN.

Så väljer du att gömma dig för dina grannar kan du vara lugn. Det kommer visserligen påverka grannsämjan – men du ska inte behöva betala för din lathet.

AFTONBLADET MIN EKONOMI

ARTIKELN HANDLAR OM