Sommarjobbet kan ge 50 procent högre lön

MIN EKONOMI

Så hittar du jobbet i Norge

Pank och utan sommarjobb?

Då kan Norge vara lösningen.

– Lönerna är över 50 procent högre och det finns massor med jobb, säger Viktor Nord på privata arbetsförmedlaren Sverige-Norge.

Arbetslösheten har stigit de senaste fem åren i Sverige. I Norge ser läget betydligt ljusare ut.

Att det både är lättare att få jobb och att lönerna är högre har redan lockat över 70 000 svenskar till vårt grannland i väst.

– Vill man verkligen jobba och har rätt attityd finns definitivt möjligheten i Norge, säger Malin Dahl, Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen.

”Butiksyrken inga problem”

I skrivande stund finns 540 jobb i Norge utlagda på Arbetsförmedlingens hemsida. Men det finns även flera andra vägar att gå. Norska Arbetsförmedlingen Nav lägger också upp lediga jobb på sin hemsida. Dessutom konkurrerar ett antal bemanningsbolag om att förmedla norska jobb.

– Att hitta jobb inom vårdyrken och restaurangbranschen är väldig lätt. Ser man till sommarjobb är butiksyrken heller inte något problem, säger Viktor Nord. 

I genomsnitt är lönerna drygt 50 procent högre i Norge jämfört med Sverige. Men kostnaderna är också högre. Därför bör man tänka på var man söker jobb och kolla av bostadsmarknaden noga.

– Vill man dit för att tjäna och spara kan det vara bra att ta sig utanför storstäderna, där det är billigare att bo. Många bemanningsföretag erbjuder boende ihop med jobbet. Det kan vara en bra lösning, men man måste kolla så att man inte betalar för mycket för boendet, säger Malin Dahl.

Kan få skatteavdrag som svensk

Skatten på lönen är något högre i Norge jämfört med Sverige. Men alla som jobbar mindre än två år i Norge kan få ett skatteavdrag på 10 procent. Det är viktigt att ordna med ett norskt skattekort så att man betalar rätt skattesats. Skattekortet är enklast att ordna på plats om man söker jobb på egen hand. Går man via ett bemanningsföretag eller en privat arbetsförmedlare, som Sverige-Norge, kan man få hjälp med administrationen kring skatten.

– Det brukar bli en ganska låg skatt till slut om man bara är i Norge en kortare period. Har man dubbelt boende kan man även göra avdrag för det. Dessutom kan man få ett kostavdrag på den norska lönen för de dagar man vistas i Norge, säger Viktor Nord.

Förhandla om lönen viktigt

Annat praktiskt man måste tänka på är att ordna med auktorisation om man har ett legitimationsyrke som sjuksköterska eller psykolog. Det görs via norska Statens Auktorisationskontors hemsida.

Innan man skriver på något anställningsavtal måste man också kontrollera lönen. För sommarjobb och arbeten som inte kräver så hög utbildningsnivå, som inom restaurangbranschen, brukar de lönenivåer som facket förhandlat fram stå sig ganska bra, enligt Viktor Nord.

– Men precis som i Sverige gäller det att kolla upp arbetsgivaren noga, särskilt inom restaurangbranschen. Det finns fack för respektive yrke att kontakta som kan svara på frågor, säger han.

Söker man jobb som kräver utbildning på högskolenivå finns större möjligheter att förhandla upp lönen.

– Ju högre utbildningsnivå, desto större är skillnaderna i lön mellan Sverige och Norge. Det gäller att trycka på sin kompetens när man förhandlar, säger Viktor Nord.

ARTIKELN HANDLAR OM