Ditt barn kostar mer än 1 miljon

Av: 

Mikael Stengård

Privatekonomi

Men det finns knep att hålla i slantarna

Roliga – men dyra.

Foto: Colourbox

Att få barn är fantastiskt.

Men kostnaderna för den lilla kan snabbt dra i väg.

Här knepen för att få slantarna att räcka.

Att barn kostar pengar vet nog de flesta föräldrar. Men hur mycket är det inte många som vet.

Enligt beräkningar från Institutet för Privatekonomi på Swedbank kostar ett barn cirka 1,4 miljoner kronor fram till att de fyllt 18 år.

– Då ingår bland annat nödvändig utrustning, mat, kläder, ett extra rum i bostaden och inkomstbortfall vid föräldraledighet och vård av sjuka barn. Om man dessutom behöver skaffa en bil för att klara vardagen hamnar kostnaden på närmare två miljoner kronor, säger Maria Ahrengart, ekonom på Institutet för Privatekonomi.

30 000 kronor om året

Det första året i barnets liv brukar vara allra dyrast. Om man lägger ihop kostnaderna för utrustningen och de löpande kostnaderna för exempelvis blöjor och mat blir den totala kostnaden cirka 30 000 kronor för det första året, enligt Konsumentverkets beräkningar. Måste man skaffa en nya bostad på grund av tillökningen får man räkna med mer än det dubbla.

I takt med att barnet blir äldre sjunker sen kostnaderna. Men när barnet når skolåldern ökar de igen. Då tillkommer kostnader för skolmaterial, mer kläder och fritidsaktiviteter. 4 000 till 5 000 kronor i månaden får föräldrarna räkna med att det kostar barnet.

"Köp begagnat"

Men, det finns sätt att kapa kostnaderna och hålla i slantarna från första dagen.

– Att köpa kläder och utrustning begagnat kan spara mycket pengar. Har man tur och kan ”ärva” från syskon eller vänner med äldre barn är det förstås ännu bättre för ekonomin. Man kan också passa på att köpa när det är extrapriser, säger Maria Ahrengart.

En annan stor utgift som går att spara in på för familjer är bilen. Den kräver utgifter både för bensin, service och försäkringar.

– Det går att spara mycket pengar på att försöka samköra med andra i stället för att till exempel skaffa en andra bil. Kanske kan någon förälder också åka kommunalt till jobbet eller cykla så att bilen kan användas för att ”ratta familjen” till och från dagis, skola eller andra aktiviteter.

Det är egentligen bara första barnet som kostar så mycket pengar. På de eventuella syskonen kan man spara in mycket pengar.

– Efterföljande barn brukar bli billigare eftersom mycket kan ärvas mellan syskonen, säger Maria Ahrengart.

Så mycket kostar barn i åldern 7–10 år i månaden

Livsmedel (lunch mån-fre ingår inte): 1 050 kronor

Kläder och skor: 580 kronor

Fritid och lek: 610 kronor

Tvål, schampo och tandkräm: 140 kronor

Försäkringar: 120 kronor

Klicka in här för övriga åldrar.

Källa: Konsumentverket

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi