Max, 8, fick motorcyklar stulna – får ingen ersättning

Av: 

Anders Munck

Privatekonomi

Maximus Lindh, 8 år, blev av med sina två crossmotorcyklar vid ett inbrott.

Familjen är helkunder hos Folksam – men får ändå inte ut några pengar på försäkringen.

– De kallar det för en vit fläck i försäkringsvillkoren, säger Maximus mamma Susanne.

Maximus Lindh lever för att åka crossmotorcykel. Natten till den 24 februari drabbades han av en stor förlust. På morgonen upptäckte familjen att någon hade brutit sig in i deras garage. Båda Maximus motorcyklar var stulna. Maximus blev så klart bedrövad. Tillsammans var crossmotorcyklarna värda 57 000 kronor, skriver HD.

”Katastrof”

Familjen anmälde stölden till polisen och till försäkringsbolaget Folksam, där de varit kunder i sju år. Eftersom de är helkunder hos Folksam och har både villa- och hemförsäkring hoppades de på ersättning.

Men nu har beskedet kommit. De får ingen ersättning för motorcyklarna. Folksam vill bara betala för skadan på garagedörren, och för några verktyg som också försvann vid stölden.

– Katastrof. Det känns fruktansvärt att en 8-årig pojke blir berövad det han brinner för på det här sättet. Det är ju för sånt här man tecknar försäkringar, och vi trodde vi hade det skydd vi behövde, säger Susanne Lindh.

Vit fläck

Folksam motiverar beslutet med att allt som går att köra snabbare än fyra kilometer klassas som motorfordon och inte omfattas av hem- eller villaförsäkring. Men det gick inte att räkna Maximus crossmotorcyklar som motorfordon eftersom de inte är registreringspliktiga.

– Det känns otroligt tråkigt. De kallar det för en vit fläck i försäkringsvillkoren eftersom crossmotorcyklarna tydligen inte går att försäkra, det hade inte hjälp ens om vi hade dem inomhus. Men vi kommer att överklaga beslutet. Vi utgick ifrån att försäkringen gällde, det stod inget annat i villkoren, säger Susanne Lindh.

Gäller inte bara Folksam

Andreas Jerat är presschef på Folksam:

– Det finns ett så kallat glapp i reglerna. Hemförsäkringen täcker inte motorfordon, och de här motorcyklarna går inte att registrera som det. De hamnar i ingenmansland och det är bara att beklaga. Det här är inget som bara gäller Folksams hemförsäkring tyvärr, utan flera stora försäkringsbolag. Men vi kommer att ta upp frågan om att skapa en tilläggsförsäkring för crossmotorcyklar till hemförsäkringen med anledning av det här fallet.

Det nämns inget i villkoren om att hemförsäkringen inte täcker en stöld av den här typen. Borde ni inte se över det här beslutet?

– Självfallet känner vi med den drabbade familjen, men här finns en avgränsningsproblematik. Täcker försäkringen allt blir premien oförsvarbart hög, säger Andreas Jerat.

Maximus fick ny motorcykel

Men för Maximus fick ändå historien ett lyckligt slut. Familjen ville inte låta honom lida av försäkringstvisten. De köpte därför en ny crossmotorcykel åt honom. Motorcykeln fick Maximus 14 mars när han fyllde 8 år.

– Vi fick hjälp av mina föräldrar och svärföräldrar, och tog även ett lån för att ha råd till den. Men det var det värt. Han blev så glad, säger Susanne.

Familjen har lagt ut annonser på nätet med hittelön på 3000 kronor åt den som kan lämna tips som leder till att motorcyklarna återfinns. Men än har varken det eller polisens utredning gett något resultat.

ANNONS

100 % förnybar el till inköpspris i 9 månader

Extern länk från Skellefteå Kraft

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi