SKL kompenserar sänkt tjänstepension

150 000 pensionärers tjänstepension sänktes rejält.
Nu kommer de kompenseras meddelar Sveriges kommuner och landsting.
– Vi vill ta ansvar för den olyckliga situation som har uppstått , säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation på en pressträff.

I början av januari fick runt 150 000 pensionärer över 80 år som tidigare jobbat i kommuner och landsting beskedet att deras tjänstepension blir lägre i år än tidigare år. Avtalet innebar 1 500 kronor mindre i månaden.

Det här har fått pensionärer runt om i landet att gå i taket.

Nu backar alltså arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Pensionärer ska kompenseras

SKL beslutade under förmiddagen på fredagen att de pensionärer som fått sänkt tjänstepension ska kompenseras.

De som fått sin pension reducerad 2018 kommer därmed att få en tillfällig kompensation som motsvarar nivån för 2017.

– Vi vill ta ansvar för den olyckliga situation som har uppstått, säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation på en pressträff.

Det här innebär att man gått med på fackets krav om att de som fått sänkt tjänstepension kommer att kompenseras.

– Vi vill skicka den här signalen snabbt efter att de berörda pensionärerna fått sina pensionsbesked, säger Joakim Larsson, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Men rent konkret kommer inte pengarna i plånboken förrän tidigast i april och betalas då ut retroaktivt från januari.

Hitta långsiktig lösning

Så sent som igår gick pensionärsorganisationerna SKPF och SPF ut med att de övervägde att ta till rättsliga åtgärder mot SKL.

– Det har drabbat många äldre som redan lever på marginalen. Det känns därför oerhört bra att rättvisan nu har segrat och att de drabbade får sin pengar tillbaka, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

Pensionärer som alltså sedan tidigare lever på en knapp pension kan alltså i alla fall glädjas över att få ut samma slantar under 2018 som under 2017.

– Väldigt glädjade att SKL insåg det orimliga. Nu ser jag fram emot konstruktiva förhandlingar så att det här aldrig ska hända igen, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

SKL kommer tillsammans med fackförbunden att förhandla om en långsiktigt hållbar lösning från 2019 och framåt.

– Vi välkomnar en dialog med de fackliga organisationerna så att vi kan undvika att samma situation uppstår igen. Pensionsöverenskommelser måste vara långsiktiga, stabila och förutsägbara. I övrigt är det för tidigt att säga något nu om hur en framtida överenskommelse kan se ut, säger Ulf Olsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu