Nordeas skattetvist om en halv miljard prövas

Foto: Scandinav Bildbyrå/Ulrika Keste
Nordea kräver staten på en halv miljard. Detta för att ha betalat in moms för posttjänster under tio år, något som inte är tillåtet enligt EU-rätten.
MIN EKONOMI

Nordea kräver staten på en halv miljard kronor – för att ha betalat in felaktig moms under tio år.

Nu ska fallet prövas av Högsta Domstolen.

Bakgrunden är att Nordea mellan 2004–2014 har betalat in moms till staten för köp av posttjänster. Men enligt EU-rätten är det inte tillåtet att kräva moms för posttjänster.

Dömdes av EU-domstolen

För två år sedan dömdes Sverige av EU-domstolen för fördragsbrott. Domstolen ansåg att den svenska lagen bröt mot EU-rätten, eftersom alla posttjänster och frimärken var skattepliktiga.

På grund av detta antogs nya regler i riksdagen förra året, som innebär att posttjänster och frimärken som säljs av det offentliga postväsendet är momsfria.

Kräver tillbaka över halv miljard

Det är därför som Nordea har anmält till justitiekanslern. Banken kräver att få tillbaka över en halv miljard kronor, som de anser sig ha betalat i felaktig moms.

Ärendet har varit uppe i både tingsrätten och hovrätten. Trots att staten har försökt sätta stopp för en fortsatt domstolsprocess väljer nu Högsta Domstolen att pröva skattetvisten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordea

Brott