Spela på saltkar och kastruller – hamna före i bostadskön

1 av 3 | Foto: Gavlegårdarna
Ungdomar i Gävle ska tävla i att skapa musik med hjälp av köksredskap. Vinsten? Tre års extra kötid i bostadskön.
MIN EKONOMI

Spela på köksredskap och sjung hemma – då kan du klättra tre år framåt i bostadskön.
Nu arrangerar bostadsbolaget Gavlegårdarna i Gävle en unik tävling.
– Det här kan vara en morot till att ställa sig i bostadskö, säger Tina Wilhelmsson, Gavlegårdarnas kommunikationschef.

Saltkar, kastruller eller varför inte lite spaghetti. Nu är det dags för ungdomar i Gävle att vara kreativa och spela in en film när de skapar musik med hjälp av köksredskap och sjunger hemma.

Hela 1 000 köpoäng, alltså motsvarande närmare tre års kötid, är vinsten i tävlingen som det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna i Gävle ordnar just nu.

Del av 100-årsfirande

– Det är svårt att få tag i en bostad som ungdom i dag. Det här kan vara en morot till att ställa sig i bostadskö och att man dessutom kan få 1 000 poäng. Det räcker inte till en lägenhet, men det är en möjlighet att komma in i kön, säger Tina Wilhelmsson, kommunikationschef på Gavlegårdarna.

Tävlingen, som kallas för HemmaTalang, riktar sig till ungdomar mellan 16 och 24 år och är en del av bostadsbolagets 100-årsfirande.

En jury som har utsetts av bostadsbolaget tittar på kreativitet, originalitet och engagemang.

Bidragen ska vara inskickade senast den 17 september och för att tävla skapar deltagarna sina egna Youtube-kanaler.

– Vi tänkte att det här var unikt och ett sätt att nå alla våra målgrupper. Det ska bli spännande att se hur kreativa de här ungdomarna är. De är ju vana vid de här kanalerna, säger Tina Wilhelmsson.

Lång kötid för att få bostad

I dag behövs i snitt minst 3 000 köpoäng, alltså mer än åtta år, för att få en lägenhet hos Gavlegårdarna.

Beroende på vilket område som du är intresserad av och vilken typ av lägenhet du är ute efter kan det krävas upp till 9 000 köpoäng, alltså över 24 år.

Gavlegårdarna har fått blandade kommentarer om tävlingen på sin Facebooksida. En del är intresserade, medan andra tycker att det vore bättre att få en gratis månadshyra.

Det finns också folk som tycker att det är orättvist att man ska kunna sjunga sig före i kön. Men det håller inte Tina Wilhelmsson med om.

– Vi tycker att det här är en bra sak för ungdomarna, att de ska få en chans att komma in på bostadsmarknaden. Det är en så pass rimlig nivå på köpängen så det påverkar inte de som har stått här länge.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle