Skaffa bolån utan fast anställning

Videoklippet ”Bostadsjakten” ger dig knepen

Av: 

Joakim Båge

Bostadsjakten

På dagens arbetsmarknad är det allt vanligare att jobba under mer flexibla anställningsformer. Till exempel som frilansare, korttidsanställd eller som ägare av en egen firma. Att flexjobba kan dock skapa problem när det väl är dags att ansöka om bolån.

Frilans, egenföretagare eller korttidsanställd kan också skaffa bolån.

Många banker anser fortfarande att en fast anställning är den tryggaste formen av anställning när du ansöker om ett bolån. Det innebär dock inte alls att du bara kan få ett bolån om du har en fast anställning. Men du måste jobba lite hårdare på att påvisa att du har en stadig och tillräcklig inkomst för att kunna betala räntor och amorteringar på ditt bolån.

Här kommer några tips för att banken ska likställa dina arbetsförhållanden med en fast anställning och därmed godkänna din ansökan om att få ett bolån:

  1. Driver du egen firma? Skicka en eller helst två årsredovisningar som styrker att du har stadiga inkomster.
  2. Har du provanställning, projektanställning, frilansar, eller giggar som timanställd? Be om ett intyg från din chef som styrker dina inkomster.
  3. Skriv ett personligt brev som du bifogar med din ansökan. Förklara omständigheterna, att du till exempel är verksam i en branch där fasta anställningar inte är normen.

Kom ihåg, det är ditt ansvar att övertyga banken om att din inkomst är minst lika pålitlig som den du hade fått om du haft en fast anställning. Desto mer underlag och desto fler referenser du kan bifoga, desto bättre.

Ta dig också tiden att kontakta så många olika banker som möjligt och utnyttja personliga referenser om du har, eftersom vissa banker och vissa handläggare har mer erfarenhet av olika anställningsformer.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto med högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsjakten

Bolån

Bostadsmarknad

Amortering