Linus, 23, sparade ihop till lägenheten – som student

”Det viktiga är inte pengar”

avGustaf Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT, Privat
Så sparade Linus Hansen ihop till sin kontantinsats.

Linus Hansen har som de flesta studenter en begränsad budget. Ändå har 23-åringen lyckats spara ihop 250 000 kronor under tre års studier.
– Mitt driv var att få tak över huvudet, säger han.

Många studenter tvingas vända på varenda krona för att ha råd med sin vardag. Så ser det inte ut för Linus Hansen. 23-åringen har under tre års studier lyckats spara ihop till kontantinsatsen för sin första lägenhet.

– Mitt driv var att få tak över huvudet. Vill man som jag bo i Stockholm eller Göteborg och står utan kötid, då måste man spara för att inte bli hemlös, säger han.

”Får inte glömma att leva”

Linus Hansen, som till hösten börjar det sista året på Chalmers civilingenjörsutbildning, har i kunnat lägga undan ungefär 60 procent av sin inkomst varje månad, trots att han bor i en studentlägenhet och försörjer sig själv. Något som har blivit möjligt tack ett flitigt extrajobbande.

– Man får inte glömma bort att leva. Man får tänka på vilka sparhorisonter man har och hur mycket man är beredd på att spara undan till framtida behov.

Bokfört varje transaktion – i fem år

Sedan januari 2014 har varje transaktion åkt rakt in i ett Excel-ark. Varenda pizza, varenda strumpa som har köpts in, har bokförts.

– Jag har har koll på min bokföring och ekonomi för att jag tycker att det är kul. I dag kan det till och med vara coolt att inte ha koll på sin ekonomi. Det är lite hippt att bara: ”Jag har ingen koll på pengar, jag kör bara”. Det är självklart också okej, jag dömer ingen, men jag gillar att ha ordning och reda.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild. Så fort Linus Hansen får ett fast jobb planerar han att köpa sin första lägenhet.

Har du fått prioritera bort någonting för ditt sparande?

– Jag tycker inte det. Jag gör det jag vill göra och sparar det som blir över. Därför är det inte heller så svårt för mig. När jag får mer i inkomst så sparar jag det i stället för att konsumera mer.

Sparat sedan veckopengen

Intresset för sparande och privatekonomi väcktes hos den unge studenten redan i tidig ålder. Varenda veckopeng åkte raka vägen ner i sparbössan, och när han skulle utföra någon syssla hemma – såsom att måla om familjens friggebod – förhandlade han till sig en timlön på 50 kronor.

– Då kunde jag lägga pengarna på hög för att köpa någonting större efter några månader, säger han.

Anledningen till det konstanta sparandet, berättar Linus Hansen, är att han i framtiden vill kunna ha friheten att göra vad han vill.

– Jag har som mål att klara mig på mina aktieutdelningar varje år. Om jag får sparken från jobbet eller blir sjuk ska jag klara att försörja mina framtida barn. Det viktiga är inte pengar, det är relationen till nära och kära.

Viktigt att bli medveten om sin konsumtion

Samtidigt är han ödmjuk inför att alla inte har samma möjlighet som honom att spara, förtydligar han.

– Om har ett dyrt boende och många utgifter är det självklart att man inte kan spara lika mycket som jag, men jag tror att det viktigaste är att man blir medveten om vad man lägger pengar på. Då kan man börja bryta den vanan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sparande

Chalmers

Aktier

MER OM MIN EKONOMI