Spana på vinden och under sängar – gamla prylar blir julklappspengar

Svensken har saker för 18 000 som inte används – sälj och tjäna extra

Av: 

Andreas Ekström

Jul

Tjäna lite extra pengar inför julklappshandeln?

Då kan det vara läge att lägga ut lite av de där sakerna du aldrig använder på Blocket eller Tradera. 

Svensk design, exempelvis Stig Lindberg-porslin, kan ge ett fint tillskott i julkassan vid en försäljning.
Svensk design, exempelvis Stig Lindberg-porslin, kan ge ett fint tillskott i julkassan vid en försäljning.

Enligt en undersökning som Blocket genomförde tillsammans med Sifo har svensken i snitt saker för 18 000 kronor hemma som inte används. 

Inför jul kan det vara läge att göra sig av med den där tröjan du aldrig använder eller de där fula julgranskulorna som aldrig hängs upp. 

Viktigt med tajming

Oavsett om man lägger upp annonsen på Tradera eller Blocket är tajmingen viktig. Vill man ha maximal uppmärksamhet är det helgen som gäller. 

– Flest människor är inne på vår sajt under lördagen. Det är bra att lägga in annonsen på lördagsmorgonen, för då maximerar man exponeringen. Det ser ungefär liknande ut på söndagen, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket. 

Bra bild hjälper

Ett annat tips är att se till att annonsen är bra. Det ska vara en bra bild, en bra text som är ärlig och utförlig med en bra rubrik för att locka in köparna. I rubriken kan man gärna skriva produktens namn, färg och vilket skick saken är i. Annonsen ska vara rätt stavad, man bör gärna läsa igenom texten en gång högt för sig själv. 

– Det är värt att göra i ordning det man ska sälja, fixa rätt ljus till bilden, ha en bra informativ text och rubriken ska nästan vara sökordsoptimerad. Det är viktigt att lägga ner lite tid på annonsen, vill man underlätta försäljningen är det viktigt med en bra text och bild, säger han. 

Sälj efter säsong

Det är viktigt att sälja saker som det är säsong för. Det är lättare att sälja julsaker i oktober och november jämfört med i januari när julen precis varit. 

De flesta sakerna som läggs ut på annonssajterna säljs inom ett till två dygn. För att ens saker ska bli sålda gäller det att vara tillgänglig, se till att svara på personer som hör av sig.

Tänk på priset

Vill man få saken såld snabbt kan det vara läge att sätta ett lite lägre pris än andra som annonserar liknande saker. 

På Tradera lockar ett lägre pris många köpare vilket i sin tur kan leda till ett högre slutpris. 

Sofia Hagelin, presschef på Tradera, vill tipsa om ett annat sätt att se till så att tusenlapparna räcker till. Det är genom att köpa begagnat. 

– Vi märker av ett klart ökat intresse för att handla begagnade julklappar. Jag tror att många har börjat tänka till kring sin nykonsumtion och inser att det är ett smart drag för både plånboken och miljön att handla begagnat, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.Guldkornen du ska hålla utkik efter

Traderas presschef, Sofia Hagelin, tipsar om vad du ska leta efter hemma för att sälja på annonssajten. 


Höst- och vinterkläder
Vinterjackor, mössor och fina märkeskläder är populärt nu. Till exempel Moncler jackor och ytterplagg för barn från Minirodini skapar budkrig just nu.


Märkesväskor och ryggsäckar
Om du sitter på en Chanelväska eller Gucciväska är rätt tid att sälja nu. Exklusiva märkesväskor går för rekordbelopp på Tradera, även ryggsäckar får allt högre budpriser. 


Telefoner och läsplattor
50 procent av svenskarna valde vid sitt senaste mobilbyte att lägga sin gamla telefon i en låda i stället för att sälja eller
återvinna den, enligt en Yougov-undersökning genomförd på uppdrag av Tradera. Det är dumt eftersom en begagnad mobil kan ge tusenlappar i fickan.


Lucialinnen och julsaker
Snart är det Lucia- och adventstider och många letar efter lucialinnen och tomtedräkter till barnen, eller en ugly christmas-tröja till glöggfesten. Många letar efter gamla vintage julkulor, porslin och andra fina julgrejer. Det är helt rätt tid att lägga upp dem.


Designföremål för hemmet
Svensk design för hemmet är omåttligt populärt. Svenskt Tenn kuddar och ljusstakar, Stig Lindberg-porslin, Pierre Forsells
mässingsting från Skultuna och Ingegerd Råmans glaskonst går för riktigt höga priser på Tradera. Botanisera i skåpen och rensa
ut det du tröttnat på. 

ANNONS

Jämför lån upp till 600 000 kr - helt kostnadsfritt!

Extern länk från Lendo

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ikeamöblerna kan vara en guldgruva

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul

Blocket

Näthandel