Stora skillnader för Sveriges campingar

Vissa har ett väldigt bra år – andra har det tuffare

Av: 

TT

Turism & resor

Vissa campingar är fullbokade, andra ekar tomma. Sommaren 2020 är en annorlunda sådan för Sveriges campingar.

– Det är pissigt rent ut sagt, säger Viktor Sundberg vid Boden camping & bad.

Våren var tuff för Sveriges campingar, men sedan reserestriktionerna inom Sverige slopades 13 juni har antalet besökare på campingarna ökat. Men det är stora skillnader i hur bokningarna ser ut runt om i landet.

– Vissa anläggningar har haft ett väldigt bra år, andra har det tuffare, säger Peter Jansson, tillförordnad vd för branschorganisationen Svensk camping.

Många campinganläggningar i Norrland har mindre beläggning än vanligt, berättar Jansson. Detta beror delvis på att de norska turisterna inte kommer till Sverige i samma utsträckning som tidigare. På Boden camping & bad brukar det vara fullbokat vid denna tid på året, men nu ligger de på 15 procent beläggning.

– Vi hade förväntat oss en klar nedgång så klart men att det skulle bli så här påtagligt trodde vi kanske inte, säger Viktor Sundberg, Kund- och administrationsansvarig vid Boden camping & bad.

"Alla ägg i samma korg"

Mellan 85 och 95 procent av alla gäster på Boden camping & bad är normalt sätt norrmän. Viktor Sundberg ser en ökning av inhemsk turism i Norrland, men de svenska turisterna håller sig mer till kusten enligt Sundberg.

– Det blir väldigt påtagligt just nu att vi har alla ägg i samma korg.

Paradoxen är att ett vanligt år är Boden camping & bad så fullbokad av norska besökare att det sällan finns plats för de svenska.

– Boden har blivit väldigt attraktivt för just norrmännen. De flesta kommer från Nordnorge så för dem har vi ett väldigt milt och härligt klimat fast det är långt upp i norra Sverige.

Fullt söderut

Söderut i Sverige ser det ljusare ut, och flera campingplatser har varit fullbokade periodvis.

– Nere i sydöstra Sverige har det varit bra beläggning. Det är kanske inte riktigt som ett normalår men nästintill.

Jansson rekommenderar alla som planerar att campa i sommar att förhandsboka en plats. Och vill du slippa trängsel kan det vara en idé att besöka en campingplats i Norrland eller norra Bohuslän där campingarna också påverkats av att de norska turisterna uteblivit.

På Svensk camping hoppas man nu att utländska turister ska besöka svenska campingar i högre utsträckning senare under sommaren, och Peter Jansson hoppas framför allt på tyska resenärer. Även svenskar som valt att senarelägga sin semester kan komma att få upp beläggningsgraden på svenska campingar. Och sist men inte minst hoppas man på bättre väder.

– Det hade underlättat lite för vår verksamhet. Våra normala campinggäster är ganska tåliga när det gäller vädret, men det som minskar är tältarna, säger Jansson.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Julkris i Strömstad när gränsen hålls stängd: ”Allt står i princip stilla”

ÄMNEN I ARTIKELN

Turism & resor

Camping

Hemester

Besöksnäring

Turism

Coronaviruset