Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Pressade småföretagare skippar semester

Publicerad 2017-07-26

Många småföretagare hinner inte ta semester.

Kolla jobbmejlen, ringa viktiga samtal och kontakta kunder.

Många småföretagare har inte tid att ta semester.

– Det där ”kontoret på fickan” som vi började prata om i början av 2000-talet är det vi ser nu. Det är klart att det sätter press på att leverera, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Tre av fyra småföretagare har ingen möjlighet att ta ut fyra veckors sammanhängande semester, enligt en ny undersökning från Företagarna.

Och de som faktiskt tar semester har svårt att vara helt lediga. Två av fem småföretagare som har svarat på enkäten säger att de inte kan vara det.

De lägger i snitt 9,5 timmar per vecka på att jobba under semestern.

Stor press på att leverera

Av de som inte är lediga på semestern kollar de flesta jobbmejlen, ringer jobbsamtal och har kontakt med kunder. Det är framför allt dagens teknik som gör att det är svårt för småföretagare att stänga av.

– Den finns med vare sig vi vill eller inte. Det där ”kontoret på fickan” som vi började prata om i början av 2000-talet är det vi ser nu. Det är klart att det sätter press på att leverera, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Han menar att trenden går mot att allt fler blir småföretagare, har någon form av projektanställning eller frilansarbete. Men det här är inte det sociala försäkringssystemet anpassat för.

– Har du en anställning har du fyra veckors semester, men systemet är inte anpassat för småföretagare. Det är svårare för dem att ta semester, gå på föräldraledighet eller vara sjuka.

Förutom att förbättra det sociala försäkringssystemet tycker Günther Mårder att småföretagare måste bli bättre på att ta mer betalt, för att kunna ha råd att ta ut semester.

”En försiktighetskultur”

– Jag skulle hävda att man är alldeles för dålig på att ta betalt. Är du rädd för en prishöjning plocka ut några av dina kunder och testa en prishöjning på 10–15 procent. Jag tror att de flesta skulle acceptera det och plötsligt får du mer pengar och mer tid över.

Varför tror du att småföretagare är dåliga på att ta mer betalt?

– Det finns en försiktighetskultur i Sverige. En småföretagare har väldigt starka band till kunderna. Du vill dina kunder väl och självklart ska du tänka så, men du måste också se till dig själv. Om du inte ens kan ta ut semester i vissa fall måste det till en förändring.

Att få företaget att fungera utan dig som chef är också ett dilemma för många.

– Det är lätt att tänka att det där gör jag bättre än mina anställda och så gör du det själv i stället för att lära ut till andra och ha en coachande roll. Den som lyckas göra sitt företag oberoende av sig själv har mycket att vinna. Om företaget inte fungerar utan dig är företaget inte värt någonting.