Booli: Bostadsklippsdags i semestertider

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johner
Nu när det är sommar kan du göra bostadsklipp - när andra ligger på sofflocket.

När andra ligger på stranden ska du passa på och slå till.
Enligt bostadssajten Booli är det superläge för klipp.
– Vissa tvingas sälja kanonobjekt mitt i sommaren, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Enligt Booli finns det just nu 30 000 bostäder till salu i Sverige. Den siffran kommer drastiskt gå ner om några veckor.

Men det görs fortfarande en hel del affärer under sommaren och då kan det vara läge att passa på.

– Jag tycker att man ska leta när andra har tagit paus från letande. Det går inte alltid att styra när man ska sälja. Vissa tvingas sälja kanonobjekt mitt i sommaren. Förhoppningsvis har andra då tagit paus från surfandet, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Foto: Booli
Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

”Surfar även i sommarstugan”

Bostadsmarknaden brukar likt övriga Sverige ta semester under juli. Under de senaste åren har dock den stiltjen börjar avta allt mer.

– Det beror på att alla har med sina telefoner och surfar i mobilen även i sommarstugan. Regnar det kan man alltid gå in och titta om det finns något hus till salu, säger Adelborg,

Efter vecka 30 brukar utbudet sakta öka igen för att nå sin kulmen under vecka 37. Enligt Booli kan det därför vara taktiskt att passa på att köpa drömbostaden redan mitt i sommaren.

Booli: 5 tips för att lyckas med ett bostadsklipp på semestern:

  1. Skapa en bostadsbevakning hos exempelvis Booli eller Hemnet. På så sätt slipper du lägga hela semestern på att aktivt söka. Då får du ett mejl när ett objekt som passar dig kommer ut till försäljning. Du kan bevaka en gata, bostäder som är byggda en viss tidsperiod eller bara bostäder nära vatten.

  2. Anmäl intresse till mäklaren. Under sommaren är det inte lika många spekulanter som aktivt letar en ny bostad vilket gör att den som säljer kan vara benägen att ta emot ett förhandsbud. Hör därför av dig till mäklaren för att visa att du är intresserad.

  3. Delta alltid i budgivningen vid intresse. Är du intresserad av en bostad ska du alltid vara med i budgivningen eftersom marknaden är lugnare och det är inte lika många spekulanter. Ibland hoppar budgivningen vinnare av och då hör mäklaren av sig till den smed näst högst bud.

  4. Titta på bostäder som legat ute länge. Bostäder som legat ute länge kan vara bra klipp. Ibland kan det till och med vara läge att lägga ett bud under utgångspriset. Men vänta inte för länge. När annonsen prissänks brukar intresset väckas hos andra.

  5. Se till att ha lånelöftet klart. Semestertider gäller även för banken. Du behöver veta vad du har att röra dig med för att göra ett klipp. Det kan gå snabbt även på sommaren.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI