Bostadssäljare får räkna med lägre priser

avTT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är ännu ett bevis för att bostadsmarknaden svalnar:
Det genomsnittliga slutpriserna för bostadsrätter ligger nu för första gången sedan juli 2014 under utgångspriserna.
Detta enligt statistik från Hemnet och Svensk Mäklarstatistik som TT har tagit del av.

I september inleddes nedgången på bostadsmarknaden på allvar och när siffror för oktober nu redovisas visar de på en tydlig trend. På ett riksplan får nu säljare räkna med tre procentenheters lägre slutpris i genomsnitt jämfört med utgångspriserna.

I Stockholms län har slutpriserna sjunkit med två procentenheter jämfört med oktober.

Kraftigt ökat utbud

Dessa siffror kan jämföras med hur situationen såg ut för ett år sedan. Då kunde köpare glädjas åt att i snitt räkna med sju procents uppgång på ett riksplan och tio procent i Stockholms län.

– Vi ser att utbudet har ökat mycket kraftigt under sommaren och vi har en nyproduktion på väldigt hög nivå. Det är något som har bidragit samtidigt som affärerna går långsammare, kommenterar Hemnets talesperson Staffan Tell.

Bland övriga faktorer som nu kommit att påverka är osäkerhet kring hur det blir med amorteringskrav och ett ränteläge med kraftiga signaler om en uppgång. På riksplan har förekomsten av accepterat pris ökat kraftigt

Staffan Tell säger att det finns flera andra faktorer i Hemnets statistik som visar på att bostadsmarknaden nu har kylts av.

Färre borttagna objekt

– När det gäller objekt som tagits bort innan visning har antalet sjunkit från 22 procent i oktober till 17 procent i oktober och det görs betydligt fler prissänkningar än tidigare, ger han som ytterligare exempel.

Nästa utgivning av statistik över bostadspriser kommer om drygt tre veckor, den 14 december från Svensk mäklarstatistik.

Så har bopriset förändrats 00:26
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI