”Sälj Rysslandsfonder”

Av: Jim Baas, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Anders Andersson: Tro inte att faran är över

Krisbanker räddade i USA och Börsen vände uppåt.

Men det räcker inte för att övertyga ekonomiexperten Anders Andersson.

– Det finns lika mycket som talar för att börsen vänder neråt, säger han.

Sälj här Se till att sälja av, om du har stor andel Rysslandsfonder i din fondportfölj. Det tipset ger Anders Andersson.
Foto: Gustav Mårtensson. Montage
Sälj här Se till att sälja av, om du har stor andel Rysslandsfonder i din fondportfölj. Det tipset ger Anders Andersson.

Anders Andersson är privatekonom, tidigare chefredaktör för Privata Affärer och pappa till tidningen Starta Eget, som kom ut på marknaden i början av året och riktar sig till småföretagare.

Väntad uppgång

Han är inte överraskad över att Börsen vände uppåt rejält måndag den 8 september.

– Nej, det är ju inte överraskande med tanke på det som änder i USA. Att staten tog över krisbanker där och det gillar börsen.

Vad tror du om fortsättningen för börsen resten av året?

– Alltså, man ska inte tro att faran är över. Man ska fortsätta tänka på säkerhet. Visst finns det lite som talar för att det fortsätter uppåt men det finns lika många argument för att det ska gå neråt.

Vad är argumenten för och emot börsuppgång?

– Argumenten för är att det ska gå upp är om räntorna går ner, att rapporterna är rätt så bra från företagen och att det redan har varit en ganska stor nedgång.

– Emot en börsuppgång talar att bolånekrisen kan fortsätta, att tillväxten i vissa avseenden som Ryssland har en liten avmattning och det är fortsatt allmän oro i världen.

Så, hur ska man se över sin fondportfölj just nu?

– Man ska ha alltid en riskspridd fondportfölj. De som sitter med mycket Rysslandsfonder ska sälja en del. Grunda portföljen på en bred globalfond. I svenska delen ska man ha sverigefond el enskilda aktier men jag tycker inte att man ska halla besparingar i aktiefonder.

Korta räntefonder inte bra

Anders Andersson fortsätter:

– Gå över från korta till långa räntefonder. När marknräntan är på väg ner, så har långa räntefonder bättre möjligheter. Korta räntefonder är till och med sämre än vanlig bankränta.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN