Bostadspriserna har stått stilla i sommar

Stora delar av Sverige har stannat av i sommar - så även bostadsmarknaden.
Bostadspriserna har helt stått stilla, visar Svensk Mäklarstatistik.
– De senaste månaderna ser vi överlag mer positiva tecken, säger Per-Arne Sandgren, analyschef.

I juli har bostadspriserna på villor och bostadsrätter i landet varit oförändrade. Totala antalet försäljningar har legat på en låg nivå men det är normalt för att vara mitt i sommaren, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Det är endast i Stor-Stockholm som bostadspriserna gått ned den senaste månaden, både när det kommer till bostadsrätter och villor.

”Är betydligt mer stabilt”

Bostadsrättspriserna i både Stor-Göteborg och Stor-Malmö visar i stället på plussiffror under sommarens hetaste månad med två respektive tre procents prisuppgång.

Den bilden gäller även på tre månaders sikt. Det är endast Stor-Stockholm som dras med en prisnedgång. I landet som helhet har priserna stått stilla medan i landets två övriga storstäder har priserna gått upp med ett par procent.

Prisbilden på villor är helt oförändrad i hela landet den senaste månaden. De senaste tre månaderna har priserna dock gått upp med blygsamma en procent i landet men också i Stor-Göteborg och Stor-Malmö.

– Sammantaget kan vi konstatera att marknaden är betydligt mer stabil senaste halvåret om vi jämför med andra halvåret 2017. Priserna på villor har ökat i en majoritet av Sverige län både de senaste tre månaderna och 12 månaderna, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Minussiffror på årsbasis

Fortfarande visar dock en majoritet av länen i landet en prisnedåtgång för bostadsrätter de senaste 12 månaderna. Hela landet har haft en prisnedgång på sex procent.

– De senaste månaderna ser vi överlag mer positiva tecken men på årsbasis har priserna fortfarande sjunkigt åtta procent i Stor-Stockholm samtidigt som Stor-Göteborg och Stor-Malmö hamnar på minus tre procent.

Allas blickar riktas nu i stället mot höstens försäljningar. Det är först när marknaden kommer igång på allvar som vi kan avgöra hur utvecklingen av bostadsmarknaden fortsätter framåt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu