Tingsrätten säger ja till Nevs

MIN EKONOMI

Metallordföranden: "Det är fruktansvärt skönt."

Vänersborgs tingsrätt godkänner elbiltillverkaren Nevs ansökan om företagsrekonstruktion, uppger företaget i ett pressmeddelande.

– Vi får den tid vi behöver för att slutföra förhandlingarna. Det är mycket bra, säger kommunikationschefen Mikael Östlund.

Det var i morse som Nevs lämnade in en ny ansökan om rekonstruktion till tingsrätten i Vänersborg. I går avslogs bolagets första ansökan, med motiveringen att lösningarna som bolaget presenterats var vaga.

Kommunikationschefen Mikael Östlund sa efter beskedet att beslutet skulle överklagas. Men i stället valde alltså bolaget att lämna in en ny ansökan.

"Med beaktande av vad som anförs i den nu ingivna ansökan kan saknas skälig anledning anta att syftet med företagsrekonstruktionen inte kan uppnås," skriver tingsrätten i sitt beslut.

– Vi får den tid vi behöver för att slutföra förhandlingarna som nu pågår. Det är mycket bra, säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund Till Aftonbladet.

– Det är fruktansvärt skönt. Nu säkrar vi ju lönerna för våra medlemmar och företaget får mer tid att jobba på sin arbetsplan, säger Stefan Larsson, klubbordförande för IF Metall på Nevs till TT.

Konkurshotet undanröjt

Beslutet innebär att Nevs tillfälligt skyddas från konkurs. Under rekonstruktionen kan inte underleverantörer som Nevs har skulder till begära bolaget i konkurs hos tingsrätten. Nevs skyddas också från utmätning av Kronofogden.

Nevs för diskussioner om med två globala fordonstillverkare. Samtalen går dels ut på att hitta en samarbetspartner för att utveckla en ny teknisk plattform och dels att få ett bolag att gå in som delägare.
Enligt bolaget har dock dessa förhandlingar dragit ut på tiden. Syftet med rekonstruktionen är att köpa tid för att föra samtalen i hamn.

Vilka företag som vill Nevs diskuterar med vill bolaget inte berätta.

Det är advokaten Lars Eric Gustafsson som har utsetts till rekonstruktör.

Köpte Saabs konkursbo

Det var i  juni 2012 som Saabs konkursbo köptes upp av det svensk-kinesiska konsortiet Nevs. Målsättningen var i första hand att tillverka eldrivna Saab-bilar.

I mitten på maj i år stoppades all produktion vid fabriken i Trollhättan på grund av likviditetsproblem. Nyligen lämnade en underleverantör in en ansökan om att försätta Nevs i konkurs, men den drogs senare tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM