Han öppnar plånboken

Av: Pär Karlsson, Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Finansministern satsar 11 miljarder extra på att hjälpa arbetslösa – i år

bekymrad borg I sin vårbudget skriver finansministern att ”utsikterna för svensk ekonomi är mycket dystra”. Regeringen storsatsar på åtgärder för att hålla arbetslöshetssiffrorna nere.
Foto: Foto: LARS ROSENGREN
bekymrad borg I sin vårbudget skriver finansministern att ”utsikterna för svensk ekonomi är mycket dystra”. Regeringen storsatsar på åtgärder för att hålla arbetslöshetssiffrorna nere.

Krisen tvingar regeringen att öppna plånboken.

Nästan 11 miljarder extra är försvarsvapnet mot den skenande arbetslösheten.

Men satsningarna på jobb- och utvecklingsgarantin möts av S-kritik.

Foto: anders wejrot
Det låter bra” Linda Hedlund, 24, var en av de cirka 2 700 som varslades från Volvo Personvagnar förra året. Efter två månaders jobbsökande arbetar hon i dag extra på Ica och stämplar på halvtid. Hon tycker det låter bra att det satsas pengar på dem utan jobb.

– Det är ren passivitet, människor kommer att slås ut, säger Thomas Östros, ekonomisk-politisk talesman för Socialdemokraterna.

I höstas satsade regeringen 27 miljarder kronor på att hantera jobbkrisen. De pengarna räckte inte.

Satsar på jobbgaranti

Strax efter det att finansminister Anders Borg (M) flaggat för att arbetslösheten kan bli hela 11 procent 2011 satsar man nu nästan 11 miljarder till i år.

Aftonbladet har läst vårbudgetpropositionen som presenteras i dag. Mer än hälften av pengarna kommer att gå till att betala arbetslöshetsersättning för de hundratusentals som står utan eller snart kommer att stå utan jobb.

Dessutom satsar regeringen 2,4 miljarder i år på att placera de arbetslösa i arbetsmarknadspolitiska program – till stor del den så kallade jobbgarantin. Om två år kommer nästan en kvarts miljon människor att gå på kurser eller befinna sig på praktikplatser som Arbetsförmedlingen ordnar, enligt finansminister Anders Borgs prognoser.

Att den ekonomiska krisen slagit hårt på kort tid är tydligt – på bara ett halvår har antalet planerade platser mer än fördubblats.

”Bara leta efter jobb”

Men enligt Thomas Östros (S) innebär regeringens satsning bara passiva åtgärder.

– Jobb- och utvecklingsgarantin innebär i huvudsak att man inte får några åtgärder alls. Man får inget annat än att sitta framför datorskärmen och leta efter allt färre jobb. Det slår ut människor. Man kan säga

att det är en garanti för att få varken jobb eller utbildning, säger han.

Regeringens 16,7 miljoner kronor extra till vuxenutbildningarna får också kritik. De totalt 9 100 platserna är enligt Östros inte ens i närheten av att räcka till.

– Det behövs rejäla satsningar på yrkesutbildning så att man har chans att få ett arbete när världsekonomin väl vänder, säger Östros vars parti föreslagit 50 000 fler platser i yrkesvux, KY-utbildning och högskola.

I budgeten avslöjas också att kommunerna och landstingen ska få sju miljarder kronor för att lindra krisen nästa år. Men samtidigt visar prognoserna i budgeten att socialbidragskostnaderna kommer att öka med fem miljarder kronor fram till 2012.

– Det är en socialbidragsbomb som håller på att explodera. Socialbidragsökningen kommer att äta upp en stor del av det som regeringen vill satsa på kommunerna. Det här kommer tas direkt från skola och barnomsorg, säger Thomas Östros.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN