Nytt hus? Skynda att fynda på ROT...

Nu är det dags att rota ner sig i ROT. Det finns en hel del att vinna på att vara ute i god tid om du ska renovera eller bygga om ditt hem.

Det finns också en del fallgropar som du bör se upp med.

Den populära skattereduktionen för hushållstjänster och ROT har fått det gemensamma namnet ”Hustjänster”. Taket för reduktionen är också gemensam, du får köpa arbete till en sammanlagd kostnad av 100 000 kr per inkomstår. Det ger dig en sänkning av skatten med maximalt 50 000 kr.

För att kunna utnyttja skatteavdraget fullt ut krävs att du har en inkomst på minst 25 000 kr. Det är vad som i praktiken behövs för att det ska finnas tillräcklig skatt att reducera.

Det finns en hel del andra hakar också. Om du ska utnyttja ROT måste du äga din bostad helt eller delvis och använda den. Det gäller alltså också fritidshuset Andra hustjänster som städning gäller även för dig som är hyresgäst.

Det är bara arbetskostnader som skattereduktionen gäller. Material, restid och maskinhyra är sådant som inte sänker skatten.

Den 1 juli ändras också reglerna: den viktigaste förändringen är att ROT då bara gäller småhus som är äldre än fem år. Har du ett yngre hus så är det alltså bråttom att få renoverat. Andra hustjänster gäller oavsett ålder på bostaden.

För arbeten före den 1 juli ska du betala hela fakturan och själv ansöka om skattereduktionen. Efter detta datum ska du bara betala halva arbetskostnaden på fakturan. Den andra halvan får hantverkaren direkt från Skatteverket. Reglerna för den nya så kallade fakturamodellen har kritiserats av många småföretagare. Risken är att de avstår från att ta ROT-jobb hos hushållen om de får andra uppdrag.

När du beställer ett jobb efter 1 juli måste du tänka på hur mycket du redan använt av dina huspengar eftersom du i fortsättningen bara betalar hälften för arbetskostnaden. Skulle du köpa tjänster för mer än du har rätt till så riskerar du att få kvarskatt.

Det finns många detaljregler kring vad som ger skattereduktion och inte. Kontrollera noga innan du beställer arbetet att du verkligen får skattereduktionen. Mer information finns på aftonbladet.se – se rutan intill.

I slutet av maj kommer blanketten för ansökan om skattereduktion. Passa på att så fort du är klar med utgifter, som gäller tiden före 1 juli, att ställa samman allt och göra din ansökan. Egentligen har du tid på dig till maj nästa år, men det kan vara skönt att få undan pappersjobb när fakturorna är aktuella. Då vet du också hur mycket som återstår av maxbeloppet.

Ett särskilt  tips vill jag också förmedla när det gäller hushållstjänsterna. Du får även skattereduktion för arbete som utförs hos föräldrar. Det kan vara värt att  räkna på vad städkostnaden blir efter skattereduktion jämfört med vad den kommunala hemtjänsten kostar. I många kommuner kan det faktiskt vara billigare att anlita en städfirma.

Annika Creutzer, Chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24

ARTIKELN HANDLAR OM