Elräkningen blir saltad – av snön

avPeter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kylan gör elen rekorddyr – så här väljer du rätt

1 av 2
Klicka på bilden för större version

Kylan pressar upp elpriserna till rekordnivåer.

Det får allt fler att välja fast pris för elen.

Men rörligt pris har varit billigast hittills i år.

Foto: Foto: Scanpix

Den senaste veckan har elpriset dragit i väg till nya toppnivåer. När köldknäppen slog till i torsdags fördubblades nära på priset för el på den nordiska elmarknaden Nordpool. Sedan dess har elpriset legat på en klart högre nivå än normalt. Som högst har priset per kilowattimma under kortare perioder varit tre gånger högre än normalt.

– Som tur är slipper vanliga konsumenter undan lindrigare. Men för industrin kan så höga priser betyda att det är billigare att stoppa produktionen än att betala det höga elpriset, säger Hendrik Ekholm, affärssystemansvarig på elbolaget Kraft & Kultur.

”Rörligt bättre”

Bakom det höga elpriset just nu ligger flera olika faktorer som samverkar. Kylan, men också en lägre produktion än normalt i de svenska kärnkraftverken. Något som fått många att tro att det är avsiktligt för att höja elpriset och därmed vinsten för elbolagen.

– Det finns inget som tyder på det. Kostnaderna för kärnkraftverk är så höga att ägarna helst vill att de ska kunna gå för fullt hela tiden. De har ingen anledning att sänka produktionen, säger Yvonne Fredriksson, generaldirektör på energimarknadsinspektionen som övervakar energimarknaden.

De som har rörligt pris på elen får räkna med att nästa räkning blir högre än vanligt. Men de behöver inte betala de värsta toppriserna. Rörligt pris beräknas på ett genomsnitt för månaden. Det väntas för december bli runt 98 öre per kWh. Årshögsta för 2009 men klart lägre än till exempel augusti 2008.

– Historiskt sett har rörligt pris visat sig vara lägre. Men precis som med ­bostadslån är det mycket svårt att förutse sådant som kan komma att påverka priserna, säger Omid Ashrafi, på Elskling.se som jämför elpriser och avtal.

Fler väljer miljöel

De höjda priserna för el har fått fler av Elskings kunder att välja fast pris än tidigare.

– Men vi ser samtidigt allt fler kunder som väljer miljömärkt el även om den är dyrare, säger Omid Ashrafi.

Billigaste elen under 2009 har de som valt rörligt pris haft. Ägare till en normalvilla har tjänat drygt 1?600 kronor jämfört med fast pris. De stora förlorarna är den tredjedel av landets hushåll som inte gjort något val av elleverantör. De betalar så kallat tillsvidarepris vilket kostat dem drygt 4 000 kronor mer under 2009.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM