400 vänner på Fejan? Jobbet kan bli ditt!

avHelena Utter

MIN EKONOMI

Här är tjänsten där ett aktivt nätliv är en merit

Är du en flitig bloggare – eller väldigt aktiv på Facebook?

Nu behöver du inte smyga med ditt nätliv när du söker jobb.

Tvärtom, det kan vara en merit.

– Vi vill ha nån som känner många människor, säger Lars-Erik Wessman på företaget som har anger 400 Facebook-vänner som önskvärd merit i platsannonsen.

Företaget bakom webbtjänsten Onlinepizza.se söker marknadsförare. Och den här gången kan du skippa floskler om att du är flexibel och social. Har du en egen blogg eller fler än 400 Facebookvänner smäller det högre.

– Vi söker nån som är aktiv på internet. Tanken är att den här personen ska vara en ambassadör för oss på nätet och sprida vårt budskap, säger Lars-Erik Wessman, marknadsansvarig på företaget.

Men varför måste man ha över 400 vänner på Facebook?

– Det är inte ett krav, men det är meriterande. Vi vill ha nån som är aktiv i sociala nätverk, det behöver inte vara just Facebook. En festfixartyp med stort kontaktnät. Jobbet går bland annat ut på att fixa event, till exempel pizzaätartävling. Och har man ett stort kontaktnät så kan man snabbt dra ihop ett sånt event.

Är inte risken att ni får en anställd som ägnar sig mer åt att blogga eller att uppdatera sin status på Facebook?

– Grejen är den att det är det som jobbet går ut på. Och man jobbar hemifrån.

Har ni fått in många ansökningar?

– Vi har fått mellan 1100 och 1200. Det är ganska mycket.

Känner sig inte folk kluvna till att utnyttja sina egna kontakter till att sprida reklam?

– Det måste göras på rätt sätt. Om man bjuder inte alla man känner på Facebook eller alla som läser ens blogg till att få gratis pizza, då tycker de flesta som vi har intervjuat att det bara är en bra grej.

Hur många vänner har du själv på Facebook?

– Inte så många, runt 30. Men att ha 400 är faktiskt inte helt orimligt. Om du räknar alla du skulle kunna tänka dig att lägga till som vänner, så blir det nog 400.

ARTIKELN HANDLAR OM