Charlie kommer längre än Charlotte

avHelena Utter

MIN EKONOMI

Studie: Flickor med androgyna namn går längre i karriären

Att döpa dottern till Charlie är ett genidrag av Alex Schulman.

Åtminstone om han hoppas att hon vill göra sig en framtid inom juridiken.

Enligt en studie har kvinnor med androgyna namn lättare att nå höga poster inom rättsväsendet.

"Härligt kaxigt" Så sa Alex Schulman om att ha döpt sin dotter till det androgyna namnet Charlie. Enligt en amerikansk studie har hon genom sitt namn fördelar i en framtida karriär, jämfört med sina kompisar med traditionella kvinnonamn.

Kvinnliga juridikstudenter med manliga eller androgyna namn, som George eller Cameron, har större chans att nå långt i karriären.

Det hävdar ekonomen Bentley Coffey, vid Clemson University i South Carolina, USA, som studerat förnamnens betydelse för en juridisk karriär.

En kvinna som heter Cameron har tre gånger så stor chans att bli domare jämfört med en som heter Sue. Och har kvinnan förnamnet Bruce är oddsen ännu bättre; hon fem gånger så stor chans att bli domare jämfört med Sue.

– Trots det faktum att kvinnor utgjort hälften av studenterna inom juridikutbildningen de senaste femton åren, så fortsätter de juridiska yrkena att vara mansdominerade, säger Bentley Coffey i studien.

Mannamn ger trygghet

En förklaring tror han är att såväl jurister och folk inom universitetsvärlden som klienter känner sig mer trygga med en person som heter George än en som heter Georgina.

För de kvinnliga juristerna själva kan ett androgynt eller klassiskt manligt namn göra att de känner sig som en i gänget.

– Många kvinnliga jurister idag säger att de tror att det spelat stor roll att de har maskulina namn, skriver Coffey i sin studie, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han hävdar också att det finns andra studier som visar att en kvinna med mansnamn i allmänhet tjänar mer.

Bentley Coffey själv tar sina resultat på så stort allvar att han valt att ge sina ena tvillingdotter ett traditionellt mansnamn, medan den andra tvillingdottern har ett klassiskt kvinnligt förnamn.

ARTIKELN HANDLAR OM