Så värderar du bostaden själv

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock
Att lära sig värdera bostäder kan sänka stressen i samband med bostadsaffärer.

Hur mycket kan du få för din lägenhet?
Hur mycket borde drömhuset egentligen kosta?
Här är knepen som lär dig värdera rätt på bostadsmarknaden.

Efter en skakig avslutning på 2017 har bostadsmarknaden börjat tina upp igen. Från mäklarhåll rapporteras om ökad aktivitet och stort köpsug.

Men hur mycket vågar du lita på mäklarvärderingar och utgångspriser? Hur gör du en seriös uppskattning av vad din bostad är värd, och hur undviker du att köpa till överpris?

Hitta jämförelseobjekten

Fredrik Brunes, doktor i bygg- och fastighetsekonomi vid KTH, har skrivit boken ”Värdering av småhus och bostadsrätter”. Grunden för att bilda sig en rimlig uppfattning är att hitta bra jämförelseobjekt, säger han.

– Titta på de försäljningar som gjorts i ditt område de senaste tre månaderna och vilket kvadratmeterpris de gått för. Det kan du hitta på exempelvis Hemnet eller Booli.

En tumregel är att åtminstone 5–10 objekt bör ligga till grund för jämförelsen. På marknader med färre transaktioner får man kanske nöja sig med 3–4 objekt, vilket innebär att värderingen blir mer osäker.

Bäst är naturligtvis om du kan hitta jämförelseobjekt som är så lika ditt eget boende eller det boende du är intresserad av som möjligt. Jämför treor med treor, och hus av ungefär samma storlek med varandra.

Läge och kvalitet

Framför allt två saker bestämmer värdet enligt Fredrik Brunes: läget och byggnadens kvalitet.

– Hur bra är läget utifrån de saker du behöver göra? Hur långt bort ligger närmsta affär eller apotek? Hur många restauranger finns det? Hur ser kommunikationerna ut?

När det gäller kvalitet handlar det dels om det rent byggnadstekniska. Är något slitet och behöver renoveras? Men även funktionen är viktig, säger Fredrik Brunes.

– Exempel på bostäder med låg funktion finns i Stockholms innerstad. Lägenheterna har ofta små kök och badrum och dåliga planlösningar.

”Sänker stressen”

Bostäderna bör jämföras med andra hus från samma årtionde.

– En bostad byggd för fem år sedan har förmodligen högre funktion än en byggd i början på 1900-talet. Sverige är tacksamt eftersom vi inte bygger så fantasifullt. Bostäder byggda på 1940-talet kommer troligtvis att ha ungefär samma funktioner, säger Fredrik Brunes.

Varför inte bara låta mäklarna sköta värderingen?

– I de flesta branscher är det bra att vara en kompetent beställare. Det är viktigt att anlita mäklare som lägger sig på rätt nivå. Jag tror att det sänker stressen i en bostadsaffär att vara insatt i vad som styr värdet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hus

MER OM MIN EKONOMI