Så värderar du bostaden själv

Hur mycket kan du få för lägenheten – och vad är rätt pris för drömhuset?

I det skakiga läget som råder är det viktigare än någonsin att ha koll på hur mycket din bostad är värd.

Här är värderingsexperten Fredrik Brunes bästa tips.

Coronapandemin får den globala samhällsekonomin att skälva. Oron för viruset har även letat sig in på den svenska bostadsmarknaden. Den senaste tiden har banker kommit med prognoser om prisfall på både 15 och 20 procent.

Att lära sig värdera bostäder kan sänka stressen i samband med bostadsaffärer.
Att lära sig värdera bostäder kan sänka stressen i samband med bostadsaffärer.

Fredrik Brunes är doktor i bygg- och fastighetsekonomi. Han arbetar på analys- och värderingsbolaget Bryggan, och har skrivit boken ”Värdering av småhus och bostadsrätter”. Enligt honom präglas situationen på bostadsmarknaden av stor osäkerhet.

– Många avvaktar med att köp eller sälja, vilket minskar underlaget för värderingar. Det gör i sin tur att bedömningarna blir osäkrare.

Brunes viktigaste tips handlar om tajmning.

– Värderingar är färskvaror. Och kanske ännu mer nu om priserna kommer att falla. Se därför till att värderingen kommer i nära anslutning till ditt köp eller försäljning.

Hitta jämförelseobjekten

Grunden för att bilda sig en rimlig uppfattning om priset är att hitta bra jämförelseobjekt, menar Fredrik Brunes.

– Titta på de försäljningar som gjorts i ditt område de senaste tre månaderna och vilket kvadratmeterpris de gått för. Det kan du hitta på exempelvis Hemnet eller Booli.

En tumregel är att åtminstone 5–10 objekt bör ligga till grund för jämförelsen. På marknader med färre transaktioner får man kanske nöja sig med 3–4 objekt, vilket innebär att värderingen blir mer osäker.

Bäst är naturligtvis om du kan hitta jämförelseobjekt som är så lika ditt eget boende eller det boende du är intresserad av som möjligt. Jämför treor med treor, och hus av ungefär samma storlek med varandra.

Läge och kvalitet

Framför allt två saker bestämmer värdet, enligt Fredrik Brunes: läget och byggnadens kvalitet.

– Hur bra är läget utifrån de saker du behöver göra? Hur långt bort ligger närmsta affär eller apotek? Hur många restauranger finns det? Hur ser kommunikationerna ut?

När det gäller kvalitet handlar det dels om det rent byggnadstekniska. Är något slitet och behöver renoveras? Men även funktionen är viktig.

– Exempel på bostäder med låg funktion finns i Stockholms innerstad. Lägenheterna har ofta små kök och badrum och dåliga planlösningar, säger Fredrik Brunes.

”Sänker stressen”

Bostäderna bör jämföras med andra hus från samma årtionde.

– En bostad byggd för fem år sedan har förmodligen bättre funktion än en byggd i början på 1900-talet. Dessutom har vi över tid byggt bostäderna på ungefär samma sätt. Två bostäder som är byggda på 40-talet har ungefär samma nivå på funktionen, till exempel, säger Fredrik Brunes.

Varför inte bara låta mäklarna sköta värderingen?

– I de flesta branscher är det bra att vara en kompetent beställare. Det är viktigt att anlita mäklare som lägger sig på rätt nivå. Jag tror att det sänker stressen i en bostadsaffär att vara insatt i vad som styr värdet.

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor. Testa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu