EXPERTERNA: Så påverkas du av krisen

Vad ska man göra med sina fonder? Är det läge att byta eller att ha kvar?

Ylva Yngvesson, privatekonom på Swedbank:

– Sparar man på lång sikt tycker jag inte man behöver göra något. Känner man att man vill vara mer aktiv kan man behålla en del av sina fonder och sälja av en del och lägga pengarna i ett vanligt sparkonto eller i en räntefond. Om börsen faller under en lång period kan man ta av sina sparpengar och köpa fonder igen när det har gått ner ytterligare.

Hans Petersson, chef på investeringsstrategi, SEB:

– Jag tror att man ska ha is i magen. Det brukar vara ett standardsvar men den här gången tror jag att det stämmer. Prognosen är en fortsatt tillväxtperiod, så småningom vänder det uppåt igen.

Är det ett bra alternativ att spara på ett vanligt sparkonto?

Ylva Yngvesson:

– Det är tryggt eftersom pengarna inte kan falla i värde. I år är det däremot inte självklart att man får någon avkastning eftersom det är relativt hög inflation.

Hans Petersson:

– Gillar man inte svängningarna på marknaden och inte sparar på lång sikt så är det ingen dum idé.

Påverkar oron på börsen våra pensioner?

Ylva Yngvesson:

– Det beror i stor utsträckning på tillväxten i samhället. För de flesta som har lång tid kvar till pensionen kommer värdena att pendla mellan åren.

Hans Petersson:

– Nej, inte långsiktigt. Pensionsutbetalningar går i väldigt långa cykler och jag har svårt att se att de skulle påverkas negativt.

Vilket är ditt allmänna råd?

Ylva Yngvesson:

– Man behöver tänka till vad det gäller strategin för sparandet. Det är viktigt att man har ett mål med sparandet och det är bra att fördela mellan olika sparformer.

Hans Petersson:

– Dela upp kapitalet i olika påsar, kortsiktigt och långsiktigt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN