Spara 25 000 på rätt ögonoperation

Så väljer du rätt behandlingen

Att operera bort synfel blir allt mer populärt och även säkrare.

Men det skiljer tusentals kronor mellan de olika klinikerna.

Genom att välja rätt behandling och klinik kan du spara 25 000 kronor, visar en undersökning av Ögonfakta.

Så här kapar du kostanden för din ögonoperation.

– Nu efter operationen ser jag perfekt, säger Ewa Åkerlind, som opererade båda ögonen.

Många människor lider av olika typer av synfel. Men de senaste åren har tekniken gått framåt så mycket att det i dag genom relativt enkla ingrepp är möjligt att operera bort felen. Mellan 80-95 procent av de som i dag opereras behöver inte längre glasögon.

Catarina W Hansen kunde knappt se utan sina glasögon innan hon bestämde sig för att operera bort synfelet.

– Jag såg rätt dåligt och hade ett synfel på -4,25 och -4,75. Det första jag gjorde på morgonen var att sträcka mig efter glasögonen, säger hon.

Såg bättre

Redan två till tre dagar efter operationen såg hon bättre.

– När jag tog bort ögonlappen efter två dygn såg jag bra men allt var lite ljusare på det opererade ögat eftersom att hornhinnan fortfarande höll på att läka.

Catarina använde ögondroppar i några månader efter operationen och i dag ser hon helt bra.

Även för Ewa Åkerlind som jobbar som förläggare på Ordberoende Förlag har det alltid varit viktigt att kunna se bra, eftersom hon läser mycket böcker i jobbet.

– Jag har alltid varit närsynt och haft glasögon. Vid 50 drabbades jag av gråstarr. Först på det ena och sedan på det andra ögat. Jag hade bara 40 procent syn på höger öga i somras, säger hon.

I augusti och september opererade hon sina två ögon.

– Nu efter operationen ser jag perfekt.

"Inte bara priset är relevant"

Eftersom Ewa Åkerlind hade drabbats av gråstarr fick hon sin operation bekostad av landstinget, och betalade endast 350 kronor för läkarbesöket.

Väljer du att rätta till ett mindre allvarligt synfel får du dock bekosta operationen själv. Beroende på synfel, operation och klinik varierar priserna i dag mellan 20 000 och drygt 50 000 kronor.

Men genom att välja rätt klinik kan du spara in tusentals kronor. En undersökning av Ögonfakta visar att det som mest skiljer 25 900 kronor för samma behandling mellan den billigaste och dyraste kliniken.

Men ett kirurgiskt ingrepp är alltid förenat med en viss risk, och därför bör inte bara priset vara avgörande när du väljer klinik, säger Ola Josefsson på Ögonfakta.

– Välj en erfaren läkare som gjort den operation du skall göra många gånger. Fråga också hur gammal utrustningen är som skall användas, den bör inte vara alltför många år. Det är också viktigt att undersöka vilka garantier kliniken har. För några som gör ögonoperation blir resultatet inte så bra som planerat och en operation som korrigerar kan behövas. Fråga hur många år efter operation som återbesök och kompletterande behandlingar är gratis.

När du väl bestämt dig gör läkaren eller optikern en grundlig undersökning och bedömer hur allvarligt ditt synfel är och vilken typ av operation som krävs.

Svårt att jämföra

Det finns stora skillnader mellan de olika operationerna, hur de utförs, hur stora riskerna är och hur snabbt du kan återgå till vardagen efter en operation.

– Flera av klinikerna använder också olika namn för samma typ av operation vilket kan göra det svårt att jämföra klinikernas operationsmetoder, säger Ola Josefsson.

Den vanligaste metoden är en laserbehandling med någon av de så kallade lasikmetoderna. Behandlingen tar mellan 5-90 sekunder och de flesta har en bra syn redan dagen efter. För äldre enklare metoder kan du dock känna smärta i flera dagar efteråt och är inte återställd förrän flera veckor efter operationen.

"Inte alltid som förväntat"

Man bör komma ihåg att alla ögonoperationer för att korrigera synfel inte lyckas.

– Vid en del operationer blir inte resultatet som förväntat, vanligast är detta vid väldigt stora synfel och ofta kan ögonläkaren förvarna om detta före en operation. Det man gör då är en korrigerande operation, denna ingår hos de flesta kliniker utan kostnad.

Att en ögonoperation inte går bra är ovanligt, seriösa ögonkliniker är noga med att tala om eventuella risker för den behandling som är aktuell för dig. Enligt Ola Josefsson finns det inget dokumenterat fall i världen på att någon blivit blind efter en laseroperation.

Han tipsar också om att det finns ett knep för att få ner kostnaden för operationen.

– För dig som är anställd finns möjlighet att få kostnaden för operationen att bli lägre. Tala med din arbetsgivare och föreslå att företaget betalar operationen med din lön. Den minskade lönen innebär mindre skatt för dig som anställd, även företaget får mindre kostnader eftersom de inte betalar arbetsgivaravgift för operationskostnaden.

Jämför klinikerna - så mycket kostar din operation.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln