Experten: Våga tramsa mer på jobbet

Publicerad:

Jobb & karriär

”Tramsa mer!”

Det är kreativitetsforskaren Samuel Wests recept för en produktiv arbetsplats med ­glada medarbetare.

- För att våga släppa loss ­dina idiotiska, galna, underbara idéer måste det finnas en stämning där du vågar tramsa dig.

Samuel West, forskare vid Lunds universitet.
Samuel West, forskare vid Lunds universitet.

För att bli mer kreativ på jobbet behövs en mer lekfull inställning till det man gör, menar Samuel West, kreativitetsforskare vid Lunds universitet.

- All forskning är entydig. Har du större arbetsglädje är du mer produktiv och effektiv, har nöjdare kunder och bättre medarbetare. Många säger att man måste dra en linje mellan jobb och lek - skitsnack säger jag.

Nya idéer riskerar få kritik

En kreativ person kan öppna upp för nya tankebanor och nya sätt att relatera till andra på jobbet.

- När du presenterar en ny idé riskerar du att få kritik. Att någon tycker att det är dumt tänkt. För att våga släppa loss dina idéer måste det finnas en stämning där du vågar tramsa dig.

Och det är inte bara kostymnissar som kan behöva öppna upp för lekfullheten.

- Om du till exempel jobbar i ett bageri kanske du kan bli mer kreativ i ditt sätt att interagera med kunder genom att prata och skämta. Det finns alltid ett utrymme, även om det kan vara större eller mindre.

Samuel West menar att exceptionellt kreativa arbetslag är de som prioriterar att ha roligt och göra saker som inte är resultatinriktade.

Arrangerade plastsmurfar

- Jag var på ett två timmar långt businessmöte där vi ägnade den första timmen åt att arrangera plastsmurfar i en blomkruka och äta prinsesstårta. Trams och tidsslöseri, hade många kallat det. Men under den sista timmen fick vi massor av idéer och åstadkom exakt det vi ville. Vi släppte tanken på att vara produktiva och fick det vi ville ha.

1 av 2

Så kan du öka kreativiteten i arbetslivet

Ät frukost med en främling. Du kan fråga någon du följer på Twitter, eller bara någon du är nyfiken på.
Byt ut tilltugget på konferensen. I stället för mörk choklad, en fruktkorg och mineralvatten – bjud på barnsligt, färgglatt godis, som är helt oväntat i ett seriöst sammanhang.
Anordna ”office olympics”. Tävla i att skjuta gummiband längst eller att åka snabbast på sin kontorsstol. Det har blivit väldigt populärt i USA.
Bara att testa en ny lunchrestaurang kan ge nya intryck.
Om du brukar ha arbetsmöte i en trist lokal, flytta ut och ta mötet på ett kafé. Ny miljö kan göra under för kreativiteten.
Skicka jobbmejl där du formulerar dig annorlunda eller bifoga en rolig bild.
Ställ in ett pingisbord i fikarummet. Få in lekfullheten i vardagen, inte bara på kick-offen.
Svårt med egna idéer? Stötta och uppmuntra andras påhitt. Bli en ja-sägare.
Dansa!

Källa: Samuel West, kreativitetsforskare vid Lunds universitet och ­Molly Ränge.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN