Skatten är klar - kolla redan i dag

MIN EKONOMI

Pengar tillbaka eller restskatt - så här får du veta

I dag kan du kolla hur mycket du får tillbaka på skatten - eller måste betala.

Fem miljoner deklarationer är redan klara.

Foto: MATTIAS CARLSSON
HÖGTRYCK PÅ SKATTEMYNDIGHETEN Conny Block är handläggare på skattemyndigheten i Stockholm. I slutet av förra veckan arbetade han för högtryck med att granska deklarationer. "Det är hektiskt för oss nu, vi vill hinna med så många som möjligt", säger han.

Ungefär 5,7 miljoner svenskar har lämnat in förenklad självdeklaration. Nästan 90 procent av dem kan från och med i dag kolla sin slutskatt.

- Den som är nyfiken kan gå till närmaste skattekontor eller medborgarkontor och kontrollera taxeringen i en dator, säger Riksskatteverkets pressekreterare Björn Tennholt.

Det dröjer ytterligare en vecka innan saldot på skattekontot blir offentligt. Men du kan själv räkna ut hur mycket du får tillbaka eller måste betala. Det är bara att jämföra slutskatten med preliminärskatten som finns förtryckt i deklarationen.

Är du en av de 411 000 svenskar som deklarerade via internet?

Då kan du vara helt säker på att din deklaration finns bland de 90 procent som är färdiga.

Tillhör du dessutom de 2,5 miljoner som anmält bankkonto till skattemyndigheten kommer återbäringen om två veckor. De som inte anmält konto får pengarna på en utbetalningsavi tillsammans med skattebeskedet veckan efter.

- Utskicken sker inte områdesvis. Därför behöver ingen bli misstänksam eller orolig om man inte får sitt skattebesked samtidigt som till exempel grannen eller maken.

De som inte får sina skattebesked och eventuell återbäring i första omgången får vänta till de två första veckorna i september. En mindre del hålls på halster ända till december.

- Det handlar om 10 000-15 000 personer som har gjort lite mer avancerade avdrag. Oftast är det deklaranter som har haft skriftväxling med skattemyndigheten, säger Björn Tennholt.

1,3 miljoner svenskar har lämnat in särskild självdeklaration. De får sina skattebesked första veckorna i december.

För dem som ska betala kvarskatt gäller följande förfallodatum:

12 november (skattebesked i augusti).

26 november (skattebesked i september).

26 februari (skattebesked i december).

Gå till skattekontoret

Datum att minnas

Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM