Facebook tar betalt även i Sverige

Facebook i USA och Storbritannien har börjat ta betalt för att skicka vissa meddelanden på det sociala nätverket.

Nu visar det sig att även Sverige ingår i experimentet.

– Det är ett test som började i december och sedan någon dag omfattas även Sverige av det, säger Jan Fredriksson på Facebooks nordiska pr-byrå.

Sedan Aftonbladet skrev att Facebook har öppnat upp för betalmeddelanden utomlands hörde flera användare av sig och påpekade att det i vissa fall kostar pengar även i Sverige.

– Det är ett test som började i december i USA. Nu ingår ett tjugotal länder till, bland annat Sverige har jag precis fått reda på. Det är bara sedan någon dag tillbaka, säger Jan Fredriksson till Aftonbladet.

Mottagaren uppmärksammas

Testet innebär att den som vill skicka meddelanden till någon den inte är vän med kan betala för att meddelandena ska hamna i mottagarens vanliga inkorg, i stället för i "annat"-korgen.

Skillnaden blir att mottagaren uppmärksammas på att meddelandet har kommit. I dag hamnar alla meddelanden från personer man inte är vän med i "annat"-korgen.

Upp till tio procent av användarna

Jan Fredriksson säger att upp till tio procent av de svenska Facebookanvändarna har funktionen i nuläget.

Är det helt slumpmässigt vilka som har den?

– Ja, exakt, och utifrån hur de verkar ta emot den här tjänsten kommer man att ta ett beslut om huruvida det här ska bli en del av Facebooks normala utbud, som en tilläggstjänst kan man säga.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN