Böjbara telefoner redan 2013

Av: 

Oskar Forsberg

Samsungs nya telefoner.
Samsungs nya telefoner.

Privatekonomi

I framtiden kommer din telefoner inte bara att vara smart – den kommer även kunna vikas, rullas och skrynklas precis som en papperslapp.

Forskare arbetar just nu för fullt med att utveckla tekniken.

– Det kommer bli en fantastisk fördel för telefonerna, som i dag ofta skadas efter tapp i marken, säger en talesperson för företaget LG till BBC.

Stöttåliga, vattentåliga, smarta, snabba och - böjbara. Utvecklingen av ny teknik på mobilmarknaden går blixtsnabbt.

Det har redan presenterats flera prototyper av böjbara telefoner på flera mässor runt om i världen. Rykten i branschen gör nu gällande att de första böjbara telefonerna kommer att lanseras redan under 2013, uppger BBC.

”Vikbar, rullbar, stryktålig”

Flera stora företag arbetar för fullt med att utveckla den nya teknologin - LG, Philips, Sharp, Sony och Nokia. Ledande personer i branschen uppger emellertid att det är den sydkoreanska jätten Samsung som kommer att bli det först med att utveckla och masstillverka en böjbar smart mobiltelefon.

– Skärmen kommer  att bli vikbar, rullbar, stryktålig och kommer att ha en längre livslängd eftersom det ligger ett plastsubstrat i skärmen som är tunnare, lättare och mer rörlig än konventionell LCD-teknik, säger en talesperson för Samsung till BBC

Flera tekniker

Arbetet med böjbara skärmar är långt i från nytt. Redan på 1960-talet började forskare experimentera med olika material, till exempel i utvecklingen av böjbara solcellspaneler. En mängd olika tekniker används av de olika företagen men slutmålet är detsamma - att kunna rulla ihop luren innan man lägger den i fickan.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto till högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi