Titta, priset på julmaten är rekordlågt

Av: 

Mikael Stengård

En liter julmust kostar till och med mindre nu jämfört med 1982.

Privatekonomi

Svenskarna lägger allt mer pengar på julmaten.

Trots att priserna på den klassiska julmaten mer eller mindre har halverats de senaste trettio åren.

Priserna på skinka, prinskorv och julmust har gått ned mellan 45 och 63 procent sedan 1982 jämfört med konsumentprisindex (KPI), enligt ny statistik från Livsmedelsföretagen.

Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen.

Att ha mycket mat på julbordet är viktigt för de flesta. Så viktigt att vi varje år lägger allt mer pengar på maten i december. Detta trots att priserna på julmaten har halverats de senaste trettio åren jämfört med KPI.

66 procent rabatt

En liter julmust kostar till och med mindre nu jämfört med 1982. Hade julmusten, som då kostade 5 kronor litern, följt KPI, hade den kostat 12,90 kronor i dag. Men i stället är det många matbutiker som annonserar ut musten för 4,30 kronor litern. Det är en rabatt på hela 66 procent jämfört med vad den skulle ha kostat om den följ KPI.

– För konsumenter är det självklart positivt, men baksidan är en stenhård prispress hos våra medlemmar som på sikt kommer leda till färre innovationer och därmed tråkigare julmat, säger Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist.

Omsätter miljarder

Enligt Livsmedelsföretagen har prispressen lett till att var fjärde anställd i branschen jobbar i ett livsmedelsföretag som går med förslust.

December och julhandeln är en av årets viktigaste månader för livsmedelsbranschen. Då ökar försäljningen med cirka 50 procent jämfört med en normal månad.

Den svenska livsmedelsbranschen består av 3 000 företag som tillsammans omsätter drygt 170 miljarder kronor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Flytta ditt bolån enkelt med bankID – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi