Så smyghöjer banken räntan

MIN EKONOMI

Nu blir bolånen dyrare: ”Det är fult gjort”

Foto: Klicka på bilden för större version.

Riksbankens reporänta har legat stilla sedan juli förra året.

Ändå smyghöjer bankerna de rörliga bolåneräntorna.

– Det är fult gjort, men jag blir inte förvånad, säger Sofia Johansson, 27, som precis köpt en lägenhet i Årsta.

Foto: ”Lätta att missa” Sofia Johansson, 27, tror att bankerna passar på att smyghöja räntorna för att ökningarna inte ska upplevas lika dramatiska när reporäntan väl höjs. ”Höjningarna är väldigt lätta att missa om man inte håller koll. Men det är väl det som är meningen också”.

Tror du att din rörliga bolåneränta ligger på en stabil låg nivå tillsammans med Riksbankens reporänta?

Då har du fel.

Det senaste halvåret har de flesta svenska banker sakta höjt sin rörliga tremånadersränta med mellan 0,10 och 0,20 procentenheter. Trots att Riksbanken inte ändrat sin viktigaste styrränta på tio månader.

– Många kanske tror att vi följer reporäntan slaviskt, men det stämmer inte alls. Den rörliga räntan påverkas av många andra saker också, säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB.

Dyrare låna pengar

Hans arbetsgivare har exempelvis höjt sin rörliga ränta med 0,24 procentenheter sedan årsskiftet.

Anledningen är framför allt att det är dyrare för banken att låna pengar.

– Vi lånar ju pengar för att kunna låna ut pengar. Och när tiderna blir sämre vill investerarna ha mer betalt för sin riskbenägenhet, säger Tor Borg.

Bankernas lån finansieras till stor del genom obligationer som köps av pensionsfonder, försäkrings-bolag och internationella placerare.

”Finns förklaringar”

Det har också blivit dyrare för bankerna att omvandla sina långtidslån till korta, rörliga lån, som många kunder efterfrågar i dag.

Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar 24, anser att bankerna måste bli bättre på att informera sina kunder om höjningarna.

– Det finns ju förklaringar till varför bankerna höjer de rörliga räntorna just nu, men de måste bli bättre på att förmedla det till kunderna, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM