En av fyra klarar inte normal ränta

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Annika Creutzer om läsarnas svar: "Vansinnigt"

En fjärdedel av Aftonbladets läsare säger att de inte klarar en boränta på över 4 procent.

– Vansinnigt. En normal bostadsränta ligger på ungefär 5,5 procent, säger Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar24.

Annika Creutzer.
Foto: Lotte fernvall
Annika Creutzer.

Ska man tro Aftonbladets läsarfråga lever många svenskar på gränsen till vad de klarar ekonomiskt.

Av dem som svarat på frågan "hur hög bostadsränta klarar du" säger nästan 11 procent att de maximalt klarar en tvåprocentig bolåneränta. 12,7 procent klarar inte mer än 2-4 procent i boränta.

"Lever på marginalen"

– Det är fler än så som klarar de här räntorna sett till alla som har bolån, men många lever på marginalen. Bankerna ska ta sitt ansvar och berätta om riskerna när man tar lånen, de brukar vara bra på det enligt stickprov, men kanske att de inte alltid gör sitt jobb, säger Annika Creutzer.

Varför svarar nästan en fjärdedel att de inte klarar över 4 procents ränta?

– Jag tror att det är många unga som har svarat. Den yngre generationen har inte upplevt höga räntor. Många unga tar hemelektroniklån, och renoveringslån i kombination med bostadslånen. Då blir känsligheten större, säger Annika Creuzer.

Hur ska man göra om man är orolig över räntan?

– Man ska fundera på om man har råd med bostaden. En normal ränta ligger på ungefär 5,5 procent, det måste man klara. Man får fråga sig om det är värt att leva med en hög räntekostnad.

"Hyr ut bostaden"

Hur gör man för att möta en högre ränta?

– Att binda räntan kan vara ett alternativ, då vet man hur mycket man kommer få betala under en längre tid. I dag kan man låsa ränta på fem år till 3,8 procent. I kronor tjänar man oftast inte på att binda, men det kan vara en trygghet.

– Nya regler har också gjort det fördelaktigare att hyra ut en del av bostaden, det kan vara ett sätt att få in pengar. Man bör också ha en buffert med sparade pengar som räcker för en ränta på 4-5 procent.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN