Målarjätten stäms på åtta miljoner

MIN EKONOMI

Ny miljövänlig färg lossnade direkt

Den miljövänliga målarfärgen flagnade efter bara några veckor.

Nu stämmer den lilla fönsterfabriken i Traryd färgjätten Becker Acroma på åtta miljoner.

Foto: Missnöjd Den nya miljöfärgen ramlade av efter ett par veckor. Kurt Bernhardsson, chef på fönsterfabriken i Traryd, har aldrig sett något liknande på 40 år. Nu stämmer han Beckers Acroma. Becker Acroma hävdar att det är förhållandena på fönsterfabriken som lett till flagningen.

– Jag har tillverkat fönster i 40 år, men aldrig varit med om något liknande, säger fabrikschefen Kurt Bernhardsson.

Den småländska fönsterfabriken Kove Modul Windows fick en stororder i Stockholm.

Inför tillverkningen bestämde de sig för att börja använda vattenbaserad färg som är miljövänlig. Det slutade med att alla fönstren måste målas om och, hävdar företaget självt, att man förlorade flera stora kunder.

Outvecklad produkt

Becker Acroma, som säljer färgen, menar att resultatet blev dåligt på grund av brister i förhållandena på fönsterfabriken.

Oberoende färgexperter bekräftar att grundarbetet är betydligt viktigare när man målar med vattenbaserad färg, till skillnad från traditionell målarfärg med lösningsmedel. Det ställs höga krav på virkets fuktighet, slipning och spackling för att färgen ska hålla.

Modul Windows stämmer Becker Acroma med övertygelsen att man använts som försökskanin för en outvecklad produkt, som Becker gärna ville vara först med på marknaden.

– Men den fungerade inte och nu vägrar leverantören ta sitt ansvar, säger Vera Efron, Modul Windows vd.

”Oseriös kampanj”

Hon påpekar att grundfärgen som de köpte på rekommendation av Beckers inte registrerades som produkt hos Kemikalieinspektionen förrän 2004, trots att den såldes till dem redan 2002.

Becker Acroma har erbjudit fönsterföretaget drygt en miljon för att göra upp i godo. Företaget anser att det var för att visa god vilja, inte för att de har gjort något fel.

– Vi bestrider allt det här. Det rör sig om en oseriös kampanj, säger Becker Acromas finanschef Thomas Bergdahl.

I september ska parterna mötas i Eksjö tingsrätt.

Ann Hagman, Helena Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM