Nu bromsar hela bomarknaden in

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Bostadsmarknad

Bostadsoron sprider sig över landet. Den senaste månaden har bostadsrättspriserna backat med 1 procent, visar Svensk Mäklarstatistik. Störst är fallet i Malmöregionen: -3 procent.
– Inbromsningen som funnits i Stockholm har nu spillt över på Malmö och Göteborg, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

Bostadspriserna backade med 1 procent i oktober.

ANNONS EXTERN LÄNK

Mittbolån ger dig kostnadsfri hjälp med nytt bolån, lånelöfte eller omförhandling av bolån. Spara tid och pengar - ansök direkt!

Mitt Bolån

De senaste årens våldsamma prisuppgångar på bostadsmarknaden har under hösten helt stannat av. Och från en tvärnit i september backade priserna på bred front i oktober, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Vi ser en ganska allmän inbromsning, som också är väntad. Vi kan inte ha priser som ökar med 15 procent per år, samtidigt som inflation och löneökningar ligger under 2 procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

-2 procent i Stockholm

Hittills har avmattningen varit tydligast i Stockholm. Den senaste månaden backade bostadsrättspriserna med 2 procent i innerstaden, och 1 procent i länet. På ett års sikt har priserna i stort sett stått stilla.

Men nu kan man tydligt se att oron sprider sig utanför huvudstaden.

– Inbromsningen som funnits i Stockholm har nu spillt över på Malmö och Göteborg. I Malmö är det ett kraftigt hack nedåt, säger Per-Arne Sandegren.

”Största sen finanskrisen”

Även villamarknaden, som fram tills nu långsamt tuffat uppåt, har stannat av och till och med backat på sina håll under oktober.

Valueguards Hox-index, som använder en annan mätmetod, visar på ett ännu kraftigare prisfall. För bostadsrätter ligger tillbakagången på 2,8 procent mellan september och oktober, medan motsvarande siffra för villaindex är -3,2 procent.

”Historiskt har vi sett nedgångar under hösten under 2007, 2008 och 2011. Samtliga dessa år kännetecknades av nedgångar ända till årets slut och sedan en snabb återhämtning efter årsskiftet. Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008” skriver man i en kommentar.

Per-Arne Sandegrens huvudförklaring till de röda siffrorna stavas ökad nyproduktion.

– Vi har sett en kraftig utbudsökning, samtidigt som efterfrågan inte ökat i samma utsträckning. Hittills i år har det sålts ungefär lika många villor och bostadsrätter som samma period ifjol. Så trots ökat utbud säljs det inte fler bostäder, säger han.

”Symboliskt viktigt beslut”

Förslaget om skärpt amorteringskrav, som regeringen fattar beslut om i höst, tror han inte kommer få någon större påverkan på bostadspriserna.

– Det kan påverka avmattningen i de allra dyraste områdena. Symboliskt är beslutet viktigt, men bankerna har redan skärpt sina utlåningskrav, säger han.

Hur orolig ska man vara för ett kraftigt prisfall senare i höst?

– Inte orolig alls, än så länge. Har man bott där man bor i ett par år har man stor marginal mot ett prisfall. Det är ganska sunt med avstannande priser efter så många år av kraftiga uppgångar. Men får vi se större nedgångar som håller i sig ett halvår får vi kanske omvärdera läget.

Publisert:

LÄS VIDARE

Tre experter: Så blir bostadsmarknaden i år

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsmarknad

Bostadspriser

Svensk Mäklarstatistik

Malmö