Sandra Bourbon: Målet är att vinna

Av: 

David Peterson

”I Sverige har kvinnor generellt en lägre ställning när det kommer till ekonomi”‚ säger investeraren Sandra Bourbon.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

• Aktie Manager

Framtidsfeministen, Sandra Bourbon, siktar på vinst i Aftonbladets aktietävling.

– Jag ska visa att jämställdhet är lika med cash och att långsiktiga investeringar lönar sig, säger hon.

Tävla i Aktie Manager HÄR - vem förvaltar en miljon bäst?

I snart sex år har investeraren Sandra Bourbon drivit aktieportföljen Framtidsfeministen. Nu ställer hon upp i Aktie Manager för att visa att ett jämställt sparande lönar sig.

– Det behöver inte bara handla om pengar, men jämställda bolag är mer lönsamma. Jag vill visa att man kan påverka med sina pengar och tjäna ett högre syfte. Sen hade det varit kul om det går bättre för mig trots att jag inte köper och säljer någonting. Målet är att vinna, säger Sandra Bourbon.

Sandra Bourbon investerar jämställt.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hon vill också inspirera fler kvinnor till att delta.

– I Sverige har kvinnor generellt en lägre ställning när det kommer till ekonomi. Och kvinnor tar lägre risk i sitt sparande men när de väl väljer aktier är de bättre på att göra det.

”Älskar inte aktier”

Precis som sparproffset Claes Hemberg har Sandra Bourbon nämligen bestämt sig för låta de nio aktierna hon valt ut till tävlingen ligga fast. Att daytrejda är heller ingenting hon sysslar med till vardags.

– Såklart finns det folk som kan tjäna pengar på trejding. Men jag älskar inte aktier utan snarare möjligheterna som pengar kan ge en. Mitt mål är att bli ekonomisk fri vid 45 år och då vill jag inte ha ett nytt heltidsjobb som trejder, säger hon.

Hur bestämmer du när det är dags att sälja?

– Forskning har visat att man ska behålla sina vinnare och göra sig av med förlorarna. Jag tror inte man ska sälja av och plocka hem vinst. Det viktigaste är att ha en strategi. Jag behåller bolagen så länge jag tror på dem.

Följer fem steg

För att avgöra vilka bolag som fortfarande förtjänar förtroende har Bourbon tagit fram en strategi med fem steg.

Nummer ett är att bolagen ska finnas på Stockholmsbörsen. Två att de har en jämställd högsta ledningsgrupp. Tre att bolagen ger utdelning. Fyra att de har en hållbar affärsmodell som går att förstå och fem att bolaget växer med stabila vinstmarginaler.

– Så länge bolagen klarar sig genom alla stegen får de vara kvar. Jag har åtta bolag och brukar byta ungefär två av dem varje år, säger Sandra Bourbon.

”Jag älskar inte aktier utan snarare möjligheterna som pengar kan ge en”, säger Sandra Bourbon.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Objektiva steg

Portföljen, som vanligtvis består av åtta bolag från minst fem olika branscher, går Bourbon sedan igenom två gånger per år. Investeringsstrategin gör det möjligt att ta objektiva beslut, enligt Bourbon.

– Den som tar beslut baserade på känslor kan inte upprepa dem. Men genom att ha objektiva steg kan du upprepa det och förstå varför du lyckades.

Fotnot: Tänk på att investeringar i aktier och fonder alltid är förknippade med risk. Placeringarna kan både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela summan som du satt in.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Framtidsfeministens liga – så tävlar du

  • Sandra Bourbon har som mål att bli ekonomiskt fri innan 45 – och nå dit genom att investera i jämställda bolag. Hennes strategi i Aktie Manager kommer att vara likadan – jämställda och långsiktiga val.
  • Pris: 1–3-plats vinner Defunc trådlösa hörlurar (värde 499 kr)
  • Gå in på mini-ligor. Sök på Framtidsfeministen
Tävla i Aktie Manager HÄR - vem förvaltar en miljon bäst?
Publisert:

LÄS VIDARE

Tog förstaplatsen efter slutspurt: ”Jätteroligt”

Succén är tillbaka – tävla i Aktie Manager

ÄMNEN I ARTIKELN

• Aktie Manager

Stockholmsbörsen

Aktier

Jämställdhet

Sparande