Bedragare till attack mot säljare på Blocket

Blocket är utsatt för ett ovanligt avancerat bedrägeriangrepp.

Säljare på sajten har kontaktas av robotar som försökt lura till sig bankuppgifter.

– Det är sofistikerat och uppenbart gjort av personer med stora resurser, säger kundsäkerhetschefen Daniel Mars.

Säljarna har kontaktats av någon som utger sig för att vara en potentiell köpare och som kommunicerar på svenska.

Spekulanten vill ha varan levererad per post, och erbjuder sig att stå för fraktkostnaden. Kontakten styrs sedan över till appen WhatsApp, där säljaren uppmanas att besöka den falska sajten blocketpay.com.

”Jag är i en annan stad. Kan jag göra en betalning och ordna leverans via ett blocketpaket?”, skriver bedragaren i ett meddelande som Svenska Stöldskyddsföreningen tagit del av.

Bedragarna styr över samtalet till Whatsapp, med målet att locka in säljarna på den falska sajten blocketpay.com.
Bedragarna styr över samtalet till Whatsapp, med målet att locka in säljarna på den falska sajten blocketpay.com.
Den som matar in sina uppgifter på den falska sidan riskerar att få kortet kapat.
Den som matar in sina uppgifter på den falska sidan riskerar att få kortet kapat.

Skickas vidare till bluffsajt

På den falska sidan blocketpay.com påstås att köparen betalat in pengar. Säljaren måste bara fylla i sina kortuppgifter för att få betalt.

Men allt är bluff och bedrägeri. Den som matar in sin information på sajten riskerar att få kortet kapat. I själva verket är det en robot, och inte någon verklig person, som författat meddelandena. Språket är dock naturligt och utan uppenbara missar, vilket gör det lätt att gå i fällan.

Under torsdagen hörde ett stort antal kunder av sig till Blocket. Även företagets säkerhetsfilter snappade upp angreppet.

– Det var några timmar som det var mycket. Det ser ut som att det har minskat nu, men det kan ju öka igen så det gäller att vara uppmärksam, säger kundsäkerhetschefen Daniel Mars.

”Är trovärdigt”

Datasäkerhetsföretaget Kasperskys svenska it-säkerhetsexpert, David Jacoby, beskriver bedrägeriförsöket som ovanligt avancerat och välgjort.

– Det är trovärdigt. Och det är ingen slump att det händer just nu. Under januari och februari är det högaktuellt med den här typen av bedrägerier då många människor är aktiva på olika marknadsplatser. Man behöver cash efter julen, säger Jacoby, som kontaktade Blocket och polisanmälde händelsen.

Kundsäkerhetschefen Daniel Mars uppmanar köpare och säljare att aldrig lämna Blockets tjänst eller dela med sig av bankuppgifter, samt att bara överföra pengar via säkra betaltjänster.

– Det gäller att alltid använda sitt sunda förnuft. Och om du är tveksam så kan du ta kontakt med Blocket direkt och fråga hur det ligger till, säger Paul Pintér, rådgivningsexpert på Svenska Stöldskyddsföreningen.

Kunder på Blocket har utsatts för ett ovanligt avancerat bedrägeriförsök. Arkivbild.
Kunder på Blocket har utsatts för ett ovanligt avancerat bedrägeriförsök. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu