Kraftig inbromsning för USA:s återhämtning

Av: 

TT

I väntan på vaccin i New York. Arkivbild
I väntan på vaccin i New York. Arkivbild

Min ekonomi

USA:s återhämtning tvärnitade i fjärde kvartalet i fjol. Tillväxten föll till 4 procent i årstakt, vilket var en något kraftigare inbromsning än väntat.

Men det finns ljusglimtar i de dystra siffrorna, enligt bedömare.

Med inbromsningen i fjärde kvartalet – ned till en tillväxt på 4 procent i årstakt – kan fjolårets BNP-utveckling i USA summeras till en nedgång på 3,5 procent för helåret. Det gör pandemiåret 2020 till det sämsta för landets ekonomi sedan 1946.

Saknat ner rejält

Merparten av fjolårets BNP-minskning kom i andra kvartalet, då USA:s ekonomi kollapsade till följd av covid-19-pandemin och alla nedstängningar. Detta följdes av en stark återhämtning i tredje kvartalet, med en tillväxt i beräknad årstakt på rekordhöga 33,4 procent.

– Det har saknat ner rejält från tredje kvartalet och det var ju förväntat, säger Elisabet Kopelman, SEB-ekonom med fokus på den amerikanska ekonomin.

Hon ser samtidigt i rapporten tecken på att USA:s ekonomi har blivit mer motståndskraftig mot pandemins effekter, bland annat med ökad hushållskonsumtion trots de omfattande nedstängningarna i detaljhandeln.

Företags- och bostadsinvesteringar överraskar också positivt, tycker hon.

– Det avspeglar ju optimismen vi ser i olika indikatorer i USA. Företagen har blivit mer optimistiska och tittar nu bortom pandemin, säger hon.

De flesta bedömare räknar med att USA:s ekonomi fortsätter bromsa in i början av 2021, men att tillväxten kommer tillbaka – men det scenariot bygger på att vaccinationer får effekt på smittspridningen och att nya stimulanser från president Joe Bidens regering godkänts i kongressen och börjar betalas ut.

Internationella valutafonden (IMF) presenterade i veckan en prognos om en tillväxt på drygt 5 procent i USA i år.

Vaccinationerna viktigast

Elisabet Kopelman räknar också med en återhämtning, men inte riktigt lika stor som den IMF-ekonomerna ser framför sig.

– Det absolut viktigaste är att vaccinationerna fungerar, så att man kan återgå till ett mer normalt liv och tjänstesektorn kan öppna upp.

– Ovanpå det kommer nya stimulanspaket, tillägger hon.

Stödpaketet från Bidenregeringen, som tog över efter Donald Trumps regering den 20 januari, väntas bland annat ge nya direktutbetalningar till hushållen i USA – hushåll som redan är laddade för mer konsumtion efter en lång period präglad av ökat sparande.

– De ligger i startgroparna. Så när pandemin försvinner kan vi också få se en kraftig ökning av konsumtionen, säger Kopelman.

SEB-ekonomerna räknar med en USA-tillväxt i år på cirka 4,5 procent följt av en fortsatt återhämtning med 3,6 procent 2022.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert: