Katarina bor i en etta: ”Lyxigare än någonsin”

Av: 

Liisa Aus

Jag bytte liv

Katarina har rensat bort 80 procent av allt hon ägde.

Hon bor i en etta. Har få prylar. Köper sällan nytt.

– Jag har ägt så mycket, men nu när jag knappt äger någonting känner jag att mitt liv är lyxigare än någonsin.

”JAG HAR MINIMALT MED PRYLAR”. För Katarina Erasmie, 55, är lyx att vara fri från prylar och stora utgifter.

Foto: KATARINA DANIELSSON

För några få år sedan levde konstnären Katarina Erasmie ett liv i lyx.

Familjen hade en stor fin 10-rumsvilla med vackra möbler och en fantastisk trädgård. Garderoben var full av tjusiga kläder – som dock sällan kom till användning.

– Jag älskade mitt boende, men inte tillräckligt för att det skulle kompensera för att det gjorde livet komplicerat, ständigt krävande.

Från villan flyttade Katarina och barnen till en 4:a – och i den processen kom också den gamla tanken tillbaka, tanken på att downsizea – att leva ett liv utan att vara styrd av prylar och konsumtion.

– Det har alltid känts lockande att kunna ägna minimalt av tid till att sköta om, tänka på, köpa, vara missnöjd med eller sträva efter nya prylar. I dag är det lite trendigt att hålla det enkelt, men jag har dragits mot det länge.

Flyttade till en etta – rensade saker

Så när en kärleksrelation tog slut och barnen flyttat hemifrån, flyttade Katarina till en etta – och fick lov att rensa bort 80 procent av allt hon ägde.

– Där tog jag förenklingen till nya höjder och var tvungen att tänka efter riktigt noga om jag ville behålla eller göra mig av med en sak.

Katarina i ettan.

Foto: Privat

Katarina jobbar som bildkonstnär och skulptör och i flyttvevan gjorde hon sig också av med ateljén där hon arbetade. Så nu sker allt hemma i den lilla ettan: arbetet, fritidssysslorna, umgänget och rekreationen. Det är trångt, men det går.

– Det är klart att jag är fäst vid vissa saker, men oftast är det minnena eller känslorna kring sakerna som jag älskar. Annat förgyller mitt liv, som kaffemaskinen. Eller någon grej som är så otroligt vacker, att den får mig att må bra.

”Mitt inre fortsätter att expandera”

Och visst får vännerna fortfarande plats, men kanske inte alla på en gång. De stora festerna har blivit intima middagar där i stället samtalen får ta mycket utrymme.

– Jag har fått olika reaktioner på mitt val att skala ner. De flesta märker hur lugn och glad jag är, hur mycket tid jag har och hur min ekonomi har förbättrats, säger Katarina som i dag är glad att hon lämnat konsumtionshysterin bakom sig.

Katarina Erasmie är nöjd med att ha downsizeat sitt liv.

Foto: Privat

– Konsumtion blir överdriven när man köper mer än vad man behöver. Vi blir till slut aldrig riktigt nöjda med det vi har, utan är hela tiden sugna på mer. Beteendet är så inarbetat att det upplevs som naturligt.

Katarina har aldrig ångrat livet utan prylar. Tvärtom rekommenderar hon alla att tänka över vad som är viktigt i livet och vad som egentligen betyder någonting.

– Mitt fysiska rum har krympt, men mitt inre fortsätter att expandera. Och jag behöver varken snygga statusprylar eller någons välsignelse av min livsstil.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

LÄS VIDARE

Hanna bytte stad mot fjäll – och fann kärleken

ÄMNEN I ARTIKELN

Jag bytte liv

Livsstil

Privatekonomi