Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Kina kan snart tvingas välja sida

Publicerad 2022-03-16

Kina har inte öppet fördömt Rysslands invasion av Ukraina, men har erbjudit sig att medla mellan Ryssland och Ukraina. Arkivbild.

Sanktioner hotar Kina efter uppgifter om att Moskva bett Peking om hjälp i kriget. Snart kan Kina tvingas välja mellan väst och Ryssland.

– Xi Jinping kan ha ett intresse av ett ryskt beroende av Kina, säger Kinaanalytikern Kristina Sandklef.

Moskva och Peking har fått en allt närmare relation de senaste åren och ett öppet fördömande av Rysslands agerande i Ukraina har uteblivit från den kinesiske ledaren Xi Jinping.

Frågan som världen ställer sig nu är om Kina kommer blanda sig in i kriget i Ukraina och ställa sig på Rysslands sida.

På måndagen kom det uppgifter om att Ryssland har bett Kina om militär och ekonomisk hjälp, vilket båda länderna i öst nekar till.

Det är en balansgång för Kina för att upprätthålla sina relationer med väst och Ryssland, enligt Kristina Sandklef, som tror att Xi Jinping till slut kommer att tvingas välja sida trots att han inte vill.

Kan bli ett bakslag

För Kina är det viktigt att upprätthålla sina goda relationer med Ryssland, som är den näst största exportören av olja till Kina, efter Saudiarabien.

– Samtidigt ogillar också både president Vladimir Putin och Xi Jinping tillsammans den västerländska världsordningen, säger Kristina Sandklef.

Kina riskerar däremot ett hårt ekonomiskt bakslag om man skulle hjälpa Ryssland i kriget, när USA är den viktigaste handelspartnern för Kina. Kinesiska bolag har också större exponering mot USA och EU än mot Ryssland.

– De förlorar mer på att tappa affärer i USA och EU än i Ryssland, så det är ett ganska enkelt affärsbeslut för Kina, säger Per Hammarlund, chefsstrateg på SEB.

Om det är troligt eller inte att Kina dras in i kriget är svårt att säga i dagsläget, enligt Kristina Sandklef.

– Men Xi Jinping kan ha ett intresse av ett ryskt beroende av Kina.

Sanktioner likt de ryska

De sanktioner som kan bli aktuella från väst mot Kina om de blandar sig i kan komma att likna de ryska, som att minska importen från landet och utesluta bolag med knytning till den kinesiska staten eller försvaret, enligt Per Hammarlund.

Även att hindra finansiering av kinesiska företag och organisationer med en framträdande roll i stödet till Ryssland, införa företagsspecifika sanktioner mot strategiska bolag eller att göra finansiering av ekonomisk aktivitet i Kina dyrare.

Per Hammarlund tror att man däremot kommer att börja försiktigt med eventuella sanktioner och att effekterna för Kina kommer att vara hanterbara.

Det som däremot kan bli ett problem är om sanktionerna införs nu, samtidigt som landet upplever en ny våg i spridningen av coronaviruset. En nedstängning har bland annat införts i storstaden Shenzhen, där flera av landets största företag har verksamhet.

– Det skulle kunna ge en betydande effekt, som att marknadsaktörer och investerare drar sig tillbaka, säger Per Hammarlund.

”Frihandelseran kan vara över”

USA har samtidigt hotat med att om Kina exporterar halvledare till Ryssland så kommer man att strypa exporten av de maskiner som används i tillverkningen av halvledare.

– Kina kommer säkert att klara sig ändå, men man kommer inte att kunna ha den ekonomiska utvecklingen och tillväxten som man vill ha. Kina vill sälja och utveckla avancerad teknologi och till det behövs halvledare, säger Kristina Sandklef.

Vilket kan leda till kännbara effekter även för väst, när det kommer till handeln med Kina. Däremot tror Kristina Sandklef att västländerna ändå kommer att tvingas se över sina handelsrelationer med Kina.

– Det är billigare att handla vissa saker från Kina, men man kanske kommer att behöva fundera över om det är värt det för vårt egna lands säkerhet, vilket kan innebära att den frihandelseran som vi har sett är över.